Kinesiska experter dömer ut Italiens åtgärder

Kinesiska experter på smittspridning är förfärade över vad de har bevittnat under sitt besök i Italien.– De har fortfarande fester på hotellen, konstaterar Yang Huichuan häpet.Han förordar mycket strängare italienska åtgärder för att få bukt med spridningen.

"State a casa" (stanna hemma) står det byggnaden som huserar regionen Lombardiets högkvarter. Men det påbudet efterlevs dåligt, kritiserar en kinesisk expertgrupp.
Laura Klingberg
21.03.2020 09:53 UPPDATERAD 21.03.2020 14:27
De nio kineserna anlände till Rom för en vecka sedan för att hjälpa till i Europas hårdast drabbade land. Med sig hade de medicinsk utrustning som till exempel respiratorer och skyddsmasker.
I gruppen, ledd av Yang Huichuan, vice ordförande för kinesiska Röda Korset, ingår en professor i hjärt-lung-återupplivning samt intensivvårdsspecialister, läkare och sköterskor som har behandlat coronapatienter i Wuhan där viruset först dök upp, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Närmast chockad

På en presskonferens i Milano i Lombardiet, landets värst utsatta region med över 2 500 döda, verkade Yang Huichuan närmast chockad över vad han sett.
– De allmänna kommunikationerna är fortfarande i gång, mycket folk rör sig på gatorna och på hotellen förekommer middagar och fester. Dessutom, i detta område där viruset slagits hårdast bär folk inte munskydd, sade han enligt den spanska tidningen El País korrespondent.

Skarp varning

Den kinesiska expertgruppen varnar alltså för att de åtgärder som Italien har vidtagit för att begränsa spridningen är otillräckliga, rentav slappa. Deras råd är att ta till mycket skarpare åtgärder. Det enda som hjälper, understryker Yang Huichuan, är att hålla folk isolerade i hemmen och stänga allt.
– De åtgärder man har införlivat här är inte tillräckligt stränga. Om man inte ändrar sätt att ta sig an det här problemet kommer viruset att fortsätta spridas.
Enligt Yang Huichuan är läget i Lombardiet mycket snarlikt det Wuhan med omnejd genomled i januari och februari:
– Bara genom att stänga staden (Wuhan) totalt kunde sjukhusen på allvar börja behandla patienter och klara kulmen av sjukdomsfallen.

Kallar in militär

Lombardiets guvernör Attilio Fontana har i flera dagar begärt att centralregeringen ska införa tuffare restriktioner. Som förbud mot att gå ut och promenera eller att idrotta utomhus. Han har sett till att få militärer att börja patrullera gatorna i de lombardiska städerna.
– Olyckligtvis är siffrorna inte bra, vare sig över antalet smittade eller döda. Och siffrorna tenderar inte att vika av, utan ökar tvärtom, konstaterar han enligt El País.
Även andra guvernörer har vänt sig till regeringen i Rom med krav på att restriktionerna stramas upp.

ANDRA LÄSER