Åke Hellman död

Konstnären Åke Hellman har avlidit i en ålder av 102 år.

Åke Hellman fotograferad på hundraårsdagen i juli 2015.
Konstnären och professorn Åke Hellman somnade in på måndagen i sitt hem i Borgå.
– Åke hade ett långt, lyckligt och rikt liv, säger dottern, keramikern Åsa Hellman.
Åke Hellman hade ynnesten att vara en publikfavorit ända till slutet. I höstas visade Konsthallen i Helsingfors en färgsprakande retrospektiv utställning som hyllade konstnärsparet Åke och Karin Hellman (död 2004).
Hellman blev känd som porträttmålare samt för sina stilleben. Han gjorde även en lång pedagogisk insats som lärare i bildkonst och teckning samt som föreståndare för Helsingfors universitets ritsalar.
Höstens utställning på Helsingfors Konsthall recenserades i HBL av konstkritikern Camilla Granbacka som såg ett konstnärspar som jämlikt delade liv och arbete, och nådde stora framgångar genom att vara mycket olika, både som människor och konstnärer.
Hon konstaterar i sin text att Hellman fortsatte sitt konstnärliga arbete in i hög ålder och småningom fick "den uppmärksamhet han förtjänar. Hans mångsidiga produktion bottnar i en realistisk anda och han blev en mycket anlitad porträttmålare (...) Åke Hellman har använt sig av många olika ismer och stilar som verktyg för sitt skapande och för att experimentera. Hans surrealistiska verk framstår som originella i den finska konsthistorien då en konceptuell bottenklang finns att hämta i det hela."
Åke Hellman begravs i slutet av januari i närvaro av den närmaste familjen.

Artikeln har uppdaterats 22.12 kl. 13.37.

ANDRA LÄSER