Fatim Diarra: ”Helsingfors har en egen finlandssvensk folkdräkt”

– Titta, är de inte fina! De flesta vet inte om att Helsingfors faktiskt har en egen folkdräkt, upplyser Fatim Diarra (De Gröna) som är ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige.

Fatim Diarra och Daniel Sazonov har på sig Helsinge folkdräkter som lånats från Dräktbyrån Brage. Föreningen Brage i Helsingfors grundades 1906 för att bevara och vårda den finlandssvenska folkkulturen, genom sång och dans, senare även dräkter. Brages dräktbyrå grundades 1907. Två år senare bildades en dräkt.  
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
06.12.2022 12:04 UPPDATERAD 07.12.2022 13:43
Länge levde Fatim Diarra, precis som många andra, i tron att Helsingfors inte har en egen folkdräkt.
– Men fel hade jag! Den här folkdräkten härstammar från ett gammalt svenskspråkigt område, Helsinge socken, berättar Diarra.  
Självständighetsdagen till ära valde hon att klä upp sig i folkdräkten och posera tillsammans med biträdande borgmästaren Daniel Sazonov. Bilden skickar hon i ett mejl till HBL.
– Folkdräkterna symboliserar på ett fint sätt våra rötter, och i vårt fall Helsingfors. För oss människor är det viktigt att höra någonstans.
En kort koll med Maria Lindén, folkdräktskonsult på föreningen Brage, förklarar hur det hänger ihop:
– Fatim är iklädd Helsinge folkdräkt, alltså det område som skulle vara nuvarande Vanda närmast. Folkdräkten bygger på den klädsel som allmogen, landsbygdens folk använde på 1700- och 1800-talet. Städer har inga egna dräkter.
Helsingedräkten är därmed det närmaste man kommer för Helsingfors, förklarar hon. Dräkten är lånad från Brage som ansvarar för de finlandssvenska områdena.
Finland och finländskhet är inte uteslutande. Särskilt Helsingfors har under hela sin existens varit en mångsidig, internationell och öppen stad. Helsingforsandan är inkluderande, skriver Fatim Diarra och Daniel Sazonov.
Diarra hade gärna gått på slottsbal iklädd folkdräkten, men är inte inbjudan i år eftersom gästlistan krympt på grund av hälsoläget.
I en gemensam självständighetshälsning till helsingforsarna skriver Diarra och Sazonov:
”Genom historien har människor tagit sig till Helsingfors med tåg och närtåg, buss, färja och flyg. Även till fots har man kommit. Många av oss är också födda här. Vi har alla vår plats här.
Det här firar vi i dag. Vårt gemensamma Finland och vår finländskhet, vår självständighet, vår frihet och våra rötter.
Vi har friheten att leva det liv vi vill leva, friheten att älska den person vi vill älska, friheten att studera det ämnesområde vi vill och eftersträva den karriär vi vill ha.
Självständighetsdagen är ett bra tillfälle att blicka tillbaka, men framför allt att se framåt och det med utgångspunkt i vår gemensamma historia. Inget land eller stad är perfekt, men vi kan dagligen arbeta för att göra morgondagen ännu bättre och tryggare än i dag.
Glad självständighetsdag!”
Läs också:
Fatim Diarra gör något åt den "ledsamma grejen" och tar tag i sin svenska

ANDRA LÄSER