Finsk stjärna skrev jättekontrakt i NHL – åtta år och åtta miljoner i året

Den forna HIFK-spelaren Roope Hintz hör till de viktigaste kuggarna i topplaget Dallas Stars i NHL och på tisdagen kom efterlängtade nyheter för fansen då det blev klart att Hintz förlängt kontraktet med Texasklubben i åtta år. Det nya kontraktet är värt knappt 68 miljoner dollar och ger Hintz drygt åtta miljoner dollar per år.

Roope Hintz bildar en farlig duo med Joe Pavelski.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
30.11.2022 07:35 UPPDATERAD 30.11.2022 13:16
26-åringen var inne på sitt sista år av sitt senaste kontrakt men det fanns hela tiden en uttalad vilja från Stars sida att förlänga med anfallaren. Roope Hintz hade blivit en så kallad restricted free agent sommaren 2023 vilket gjort att andra klubbar kunnat erbjuda kontrakt åt honom som Dallas sedan hade haft en chans att matcha. Nu slipper Dallas den våndan.
– Hintz vill vara en Starsspelare livet ut. Han är en stjärna som vill stanna kvar. Han har många fina vänner inom laget och är oerhört respekterad i omklädningsrummet. Han är en av våra viktigaste spelare och vi är jätteglada över att han blir kvar länge hos oss, säger GM Jim Nill.
Den snabbe men då något tunne Hintz var ett frågetecken för många då han anslöt till Dallas men tammerforsaren har jobbat målmedvetet, blivit bättre fysiskt och ännu snabbare på skridskorna. Poängutvecklingen i grundserien talar sitt tydliga språk. 22, 33, 43 och hela 72 poäng i fjol. I år är han uppe på 8+16 på 22 matcher
– Han jobbar hårt och vet vad som krävs för att hela tiden bli bättre. Han tror på sig själv och har blivit bättre för varje år. Våra tränare har jobbat med honom och han har gjort sitt och varit väldigt proffsig, säger Nill.
– Han förtjänar sitt långa kontrakt.
Hintz är en vital del av en av NHL:s bästa kedjor med Jason Robertson och Joe Pavelski som yttrar.
– Han har visat att han hör till de bästa centrarna i ligan. Och då du hittar en spelare som Hintz vill du verkligen inte att han ska lämna för en annan klubb. Det är svårt att hitta spelare som verkligen kan leda laget från den positionen. Han är stor, han är en av de bästa skridskoåkarna i ligan och han är mångsidig. Han gör poäng och kan spela boxplay. Tränaren kan matcha honom mot motståndarnas bästa spelare och veta att han gör sitt jobb, säger Nill.
Dallas hör till topplagen i NHL. Nya tränaren Peter DeBoer har snabbt satt sin prägel på laget som är både bättre och mer varierat i offensiven. Kaptenen Jamie Benn har fått mycket ovett för sin loja inställning under de senaste säsongerna men i höst har 33-åringen varit som pånyttfödd. Han är tvåa i den interna poängligan med 26 poäng, bara Robertson på 36 är bättre.
Robertsons kontrakt, värt 7,7 miljoner dollar per år, sträcker sig till sommaren 2026. Benns monsterkontrakt med 9,5 miljon i årslön till sommaren 2025. Tyler Seguin tjänar 9,8 miljoner dollar per säsong i Dallas till sommaren 2027. Benn och Seguin är alltså två spelare vars enorma lönekuvert ställer till det för Stars med tanke på det lönetak som tillämpas i NHL för att främja konkurrensen.
Stjärnbacken Miro Heiskanen har ett kontrakt fram till sommaren 2029, ett kontrakt som ger den eleganta helsingforsaren 8,5 miljoner dollar i årslön. Defensivt duktiga och väldigt pålitliga Esa Lindell har kontrakt till 2026, ett kontrakt värt knappa sex miljoner dollar per år.
Förstamålvakten Jake Oettingers kontrakt löper till sommaren 2025.
Evigt unga veteranen Joe Pavelski, 38, spelar på ett utgående kontrakt men verkar trivas i Dallas och kan mycket väl förlänga på sommaren.

Fem bästa finska poängplockarna i NHL säsongen 2022-2023

Mikko Rantanen Colorado, 20 matcher, 13+16=29 poäng
Sebastian Aho Carolina, 23,  9+16=25
Roope Hintz Dallas, 22, 8+16=24
Aleksander Barkov Florida, 19, 5+13=18
Artturi Lehkonen Colorado, 20, 6+11=17

ANDRA LÄSER