Samlingspartiet togs på säng av Centerns svek

Juha Sipiläs beslut att han slänger in handduken och låter regeringen falla uppskattades inte alls hos regeringspartnern Samlingspartiet där flera ledande politiker nåddes av beskedet via nyheterna.

Inte som Samlingspartiet hade tänkt. Statsminister Juha Sipiläs beslut att abrupt fälla regeringen var inte i linje med Samlingspartiets planer. På bilden Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo omringad av journalister i riksdagen.
Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, fick en föraning om statsministerns planer att upplösa regeringen kvällen mot fredagen då han växlade några textmeddelanden med Juha Sipilä. Det definitiva beskedet gavs först på fredagsmorgonen då regeringstrion möttes.
Kvällen innan hade några ledande Centerpolitiker mötts till hemliga överläggningar i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. På plats fanns åtminstone familje- och omsorgsminister Annika Saarikko och riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen. På onsdagen var Sipilä på tjänsteresa i Litauen och Polen och på torsdag, alltså samma dag som den senaste partimätningen med katastrofsiffror, 14,1 procent för Centern, publicerades, besökte Sipilä Lettland. Efter att han på kvällskvisten anlände till Finland började krismötet och senare på kvällen förvarnade Sipilä per telefon presidenten om vad som komma skulle.

Saml ogillar Centerns dramakupp

Inom Samlingspartiet hade man inte anat att statsministern skulle blåsa av spelet, utan tanken var att låta vårdreformen självdö i stället för att abrupt upplösa regeringen.
– Jag grämer mig över de tusentals människor som har jobbat med reformen i flera år, sade Orpo på fredagen i riksdagen.
De sura minerna i Samlingspartiets handfallna riksdagsgrupp framgick redan då ledamöterna anlände till sitt möte mitt på dagen.
– Det hade varit bäst med en funktionsduglig regering ända fram till valet, grämde sig gruppordförande Kalle Jokinen, som fick veta hur det låg till av Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen som på fredag morgon kom till hans arbetsrum och berättade vad som hade hänt.
Men andra ledande Samlingspartister hölls i ovisshet ännu längre än så. Riksdagens talman Paula Risikko fick beskedet först via ett nyhets-SMS.

"Inte bra för någon"

– Att kapa en fullt funktionsduglig regeringsperiod med en månad är inte bra för någon, ondgjorde sig riksdagsledamoten Ben Zyskowicz (Saml).
Zyskowicz, som sitter i grundlagsutskottet, medger att vårdreformen inte gick att få i mål, men verkade ogilla Sipiläs dramatrick att fälla regeringen.
Samtidigt finns det Samlingspartister som gnuggar händerna: En av de största motståndarna till vård- och landskapsreformen, Helsingforsborgmästaren Jan Vapaavuori jublade antagligen inombords men var mer återhållsam då han uttalade sig på Twitter. "Reformen föll eftersom den var för massiv och komplicerad. Nu borde man låta bli att påskynda nya jättereformer eller dra förhastade slutsatser. Det vore statsmannaaktigt att i lugn och ro analysera vad man kan lära sig av det skedda", kommenterade Vapaavuori.

Rinne: Märkligt

Också i oppositionen var man handfallen över Sipiläs drag.
– De är en ganska märklig lösning att fälla regeringen med bara några veckor kvar till valet. Samtidigt borde det göras politiska förberedelser inför Finlands EU-ordförandeskap, kommenterade oppositionsledaren Antti Rinne som nu blir tvungen att redogöra för hur SDP tänker lösa vårdreformen.

ANDRA LÄSER