Plaståtervinning enklare än många tror – över 40 000 ton samlades in i fjol

2019 blev ett rekordår för återvinning av plast i Finland. Under året återvann hushållen totalt 20 430 ton pantfri plast, vilket är 79 procent mer än året innan.

Sammanlagt återvann de finländska hushållen, företagen, myndigheterna och olika institutionerna 40 264 ton plast under 2019.
Sofia Westerholm/SPT
05.03.2020 15:32 UPPDATERAD 05.03.2020 17:23
Sammanlagt återvann de finländska hushållen, företagen, myndigheterna och olika institutionerna 40 264 ton plast under året. Hushållen stod för hela 20 430 ton, vilket är 9 000 ton mer än under 2018.
För företagen, myndigheterna och institutionernas del steg mängden återvunnen plast med en tredjedel. Deras del av den totala mängden insamlad plast var 19 834 ton, vilket innebär att de redan i fjol nådde EU:s målsättning för 2025 om att 50 procent av plasten ska återvinnas.

Inte så svårt som många tror

Vesa Soini, vd för Finlands Returplast, säger att finländarnas ökade vilja till att återvinna plast bottnar i flera olika aspekter. Dels är det ett relativt nytt fenomen som alltfler ständigt blir bekanta med, dels blir också insamlingspunkterna ständigt fler.
– Dessutom såg vi en tydlig ökning efter Yles "I love muovi"-kampanj i fjol. Den förde fram många goda konkreta tips och råd.
Soini säger att många finländare är intresserade av att återvinna plast, men att många avstår eftersom de tror att det är svårt.
Ett problem uppstår då en del vill återvinna, men på ett så enkelt sätt som möjligt. Samtidigt finns det en grupp som vill fördjupa sig grundligt, och som kan få återvinningen att se väldigt krånglig ut för den förstnämnda gruppen.
– I grund och botten är det väldigt enkelt. Har du en plastförpackning som inte har en pvc-märkning så kan du återvinna den som plast. Pvc-märkningen är en triangel med siffrorna 03.
Soini säger att man som konsument inte behöver diska och grundligt rengöra varje förpackning innan den återvinns. Det räcker med att man sköljer av den med vatten.
– Rengöringen behövs mest med tanke på hygien och arbetshälsa för dem som jobbar vid insamlingspunkterna. Plastförpackningarna kan ligga där i månader och om de innehåller matrester och dylikt blir råttor fort ett problem vid insamlingspunkterna.
Läs också: Långt till närmaste sopkärl gör att folk inte orkar plastsortera

ANDRA LÄSER