Ingen överraskning om Ukraina vinner Eurovisionen

Ukraina vinner Eurovisionsfestivalen i år, åtminstone om man får tro spelbolagens prognoser. Men låten hade förmodligen inte klarat sig lika bra i fredstid.

Det ukrainska bandet Kalush Orchestra var på plats i Turin på onsdagens och övade sitt framförande. De tävlar i den första semifinalen på tisdag den 10 maj.
Jonas Forsbacka
05.05.2022 15:59 UPPDATERAD 06.05.2022 10:51
Ukraina har under en längre tid legat på första plats i spelbolagens listor över vem de tror kammar hem segern i årets upplaga av Eurovisionsfestivalen. Musiktävlingen går av stapeln i italienska Turin mellan den 10 och 14 maj i år. Det är bandet Kalush Orchestra som representerar landet med låten Stefania som framförs på ukrainska, och varvar folkmusikinfluenser med rap.
Spelbolagen brukar ofta ha rätt när det gäller Eurovisionens vinnare, säger Radio Suomis musikchef Johan Lindroos som varit Svenska Yle:s expertkommentator under Eurovisionen sedan 2011.
– Jag skulle inte vara överraskad om Ukraina vinner, men 100 procent säker kan man aldrig vara.
Lindroos tror att många i Europa kommer lägga sin röst på landet för att visa solidaritet och sympatier med det ukrainska folket. Även Anssi Autio som är producent för Tävlingen för ny musik (UMK) och projektledare för Finlands delegation under Eurovisionen konstaterar att spelbolagens prognoser brukar stämma.
– Eurovisionen lockar samtidigt en stor publik som kommer ta ställning till bidragen först efter att de har sett alla uppträda. Så inget är säkert i det här skedet, säger Autio.
Expertkommentatorn Johan Lindroos åker till Turin tillsammans med Svenska Yle-kollegan Eva Frantz för att referera under Eurovisionen i år igen.

Skadar inte trovärdigheten

Om Kalush Orchestra vinner den 14 maj konstaterar Lindroos att det förmodligen kommer finnas de som hävdar att segern bottnar i något annat än musikens kvalitet. Själv hade han inte heller sett bidraget som en potentiell vinnare om inte Rysslands krig i Ukraina hade pågått.
– Om de vinner grundar det nog sig i mycket annat än själva musiken, vilket jag tycker är helt okej. Det blir en möjlighet att påminna varandra om att det finns viktigare saker i världen än vilket land som vinner med vilken låt i Eurovisionen, säger Lindroos.
– Om jag måste tippa tror jag att Ukraina kommer vara topp tre i år, säger Autio som påminner om att landet också klarade sig bra i fjol.
Då knep Go_A en femteplats med låten Shum som kombinerade ukrainsk folkmusik med elektronisk pop. Lindroos tror inte att det skadar tävlingens trovärdighet om det framstår som att andra faktorer än det musikaliska bidrar till segern.
– I det här fallet tycker jag inte det påverkar, eftersom läget är vad det är. Men om tävlingen skulle handla om något annat än musiken i 10-15 år i rad skulle det nog påverka trovärdigheten med tiden, säger Lindroos.
Anssi Autio är projektledare för Finlands delegation under Eurovisionen.

Enar Europa

Man ska samtidigt inte gå händelserna i förväg: alla länder har ännu semifinaler att ta sig igenom innan någon vinnare kan koras. Ukraina tävlar i den första semifinalen tisdagen den 10 maj. Finland, och rockbandet The Rasmus låt Jezebel, är det första bidraget som uppträder under den andra semifinalen torsdagen den 12 maj.
Om det är så att Ukraina vinner ser Lindroos det som "väldigt osannolikt" att nästa års tävling skulle arrangeras i Ukraina. Både Lindroos och Autio konstaterar att Tyskland under tidigare år har anmält intresse när det varit oklart om Eurovisionen kan ordnas i det vinnande landet.
Autio säger att den allra första Eurovisionsfestivalen år 1956 arrangerades som ett sätt att ena Europa efter andra världskriget.
– Det märks att tävlingen har stor betydelse när det krigas i Europa igen, säger Autio.
Han ser fram emot att se alla göra sitt bästa under showen, det ger Europa en chans att glömma kriget för en stund, säger han.
– Ukrainas framförande är med på samma villkor som alla andra länder. Men det viktiga med tanke på kriget är att de är med och deltar, och att Ryssland inte är det.
Rockbandet The Rasmus är Finlands bidrag i årets Eurovisionsfestival.
Dagen efter Rysslands invasion av Ukraina meddelade den europeiska radio- och tv-unionen EBU som arrangerar Eurovisionen att Ryssland inte får delta i tävlingen, med hänvisning till att "deltagandet av ett ryskt bidrag i årets tävling skulle äventyra tävlingens rykte".
Italien, Sverige, Storbritannien och Spanien är andra lågoddsare som förväntas kamma hem höga poäng under årets tävling enligt spelbolagen.

Ukraina och Eurovisionen

Det är inte första gången som Ukrainas medverkan i Eurovisionen har lett till politiska diskussioner. När Jamala (Susana Dzjamaladinova) vann tävlingen år 2016 med låten "1944" gav bidraget upphov till ryska protester.
Låten "1944" handlade om den sovjetiska diktatorn Josef Stalins deportationer av krimtatarer i maj 1944. Jamala är själv ättling till en av personerna som Stalin deporterade, och låten framfördes delvis på krimtatariska.
Ukraina deltog inte i Eurovisionen år 2015 på grund av Rysslands annektering av Krimhalvön.
Första gången Ukraina vann Eurovisionen var år 2004 då Ruslana framförde låten "Wild dances". Ruslana deltog sedan i protesterna under den orangea revolutionen i november 2004 till januari 2005.

ANDRA LÄSER