Dyraste bensinen på 20 år – "Det är förskräckligt"

Bensinen är dyrare än någonsin, men var är den som billigast? På måndag kan det vara i Vik och på tisdag i Tusby. En del har stenkoll på priset medan andra bara tankar vid närmaste bensinmack.

Inka Patosaari funderar mycket på var hon kan få den billigaste bensinen. När hon märkte att priset stigit med 16 cent per liter vid Neste i Vik blev hon bestört.
20.10.2021 06:00 UPPDATERAD 20.10.2021 09:37
Bensinpriset varierar stort på olika mackar runtom i landet. En mack som har den billigaste bensinen en dag kan ha dyrare än genomsnittet nästa.
Vi åkte ut till Neste i Vik i Helsingfors, där den 95-oktaniga bensinen var billigast i hela landet på måndagen (1,689 euro per liter). Väl framme kunde vi bekräfta att bensinmarknaden kännetecknas av tvära kast. På tisdagsförmiddagen hade priset stigit till 1,849 euro per liter.
– Det här är katastrof! När jag kollade i går var bensinen jättebillig här. Jag ringde nyss min sambo och kunde inte hålla tillbaka tårarna, säger Inka Patosaari då hon stiger ur bilen.

"Folk behöver bil"

Patosaari är en av flera som ändå väljer att tanka vid macken i Vik, trots det relativt höga priset. Bensinpriset och att hitta det billigaste är något som ligger henne varmt om hjärtat.
– Det har bara blivit så. Nu måste jag tanka, och inte finns det något klart billigare alternativ i närheten, säger Patosaari.
Hon tycker det är förskräckligt att bensinen är så dyr i Finland just nu.
– Visst förstår jag varför den är det. Vi ska så klart värna om klimatet. Men folk som bor i centrum av Helsingfors behöver också bil, speciellt om man har barn och behöver åka och storhandla mellan varven.
Zhilin Li tycker att bensinen är på tok för dyr i Finland.

Många berörs

Nästan sju av tio – 68,66 procent – av alla registrerade bilar i Finland drivs med bensin. Därför är priset något som många kan relatera till.
En annan som valt att fylla på i tanken vid Neste i Vik är Zhilin Li. Han följer inte förändringar i bensinpriset lika flitigt som Inka Patosaari.
– Jag brukar jämföra lite grann medan jag kör. Jag åker hit ganska ofta eftersom vi bor i närheten, säger han och matar in kortet i automaten.
Enligt Zhilin Li varierar prisen vid olika mackar väldigt mycket från dag till dag.
– Det är nog säkert någon form av taktik från företagens sida, tror han.
Li har flyttat till Finland från Kina. Där var bensinen hälften så billig, säger han.
– Den är på tok för dyr här. Det är sällan jag tankar full tank.
Laura Sarantaus trodde att hon var på väg till macken med Finlands billigaste bensin på tisdagsförmiddagen.
Laura Sarantaus är på väg till Åbo för att fira höstlov. Hon väljer att stanna i Vik för att hon hört att bensinen ska vara billig här.
– Jag läste faktiskt i går att bensinen brukar vara billigast på tisdagar. Det är säkert därför de har höjt priset nu, säger hon och rycker på axlarna.
Hon brukar egentligen inte kolla var den billigaste bensinen finns.
– Men nog är den dyr just nu, konstaterar hon.

Blir det full tank i dag?

– Nej, 50 euro får räcka. Jag tankar mer på ett billigare ställe.

ANDRA LÄSER