Vilket är ditt parti – hitta rätt med HBL:s valkompass

Testa HBL:s valkompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

Fyra av tio finländare tycker att partiet är viktigast när man bestämmer vem man ska ge sin röst åt i riksdagsvalet den 14 april. Bara 20 procent tycker att kandidaten är viktigast.
Det tar vi på HBL fasta på i vår valkompass som du hittar här.

Valkompassen

Valkompassen är byggd kring 25 läsarfrågor som blivit påståenden som man ska ta ställning till. Ett exempel: Finland ska införa en flygskatt.
Du har fem svaralternativ. Om du är osäker på vad du tycker kan du läsa en förklarande text under själva påståendet. Testar du kompassen på mobilen hittar du de förklarande texterna genom att trycka på en pil uppe till höger.
Texterna inleds med en uppsummering av vad frågan gäller och sedan följer de vanligaste argumenten för och emot. På köpet får du alltså en koncis översikt över några brännande frågor i den politiska debatten. Texterna är skrivna av HBL:s samhällsreportrar.
På slutet ombeds du rangordna vilka tre frågor man tycker är viktigast. Det kan du också hoppa över om du vill.
Efter det uppenbarar sig svaret i form av ett stapeldiagram: Det här partiet ligger närmast dig.
– HBL:s valkompass är så bra för att den betonar samma sak som valsystemet: du måste hitta ett parti först, säger Kimmo Grönlund som är professor i statskunskap vid Åbo Akademi.
Han och kollegan vid Helsingfors universitet, Åsa von Schoultz, har bistått med sakkunniga råd vid byggandet av kompassen.
– HBL:s valkompass är unik i flera avseenden i Finland eftersom den fokuserar på partierna i stället för kandidaterna, säger von Schoultz. Då ligger tyngdpunkten på den linje partierna driver och det är viktigt för väljarna att känna till.
Det finländska valsystemet är inte svårt i sig, men att ha koll på alla de kandidater som ställer upp är krångligt.
Och i slutändan är det alltid partiet som gynnas av rösterna.
– Mitt råd är därför att alltid välja parti först, och först därefter kandidat, säger Grönlund.
Läs mer om vad partierna tycker:
Inget av de stora partierna vill ha obligatorisk studentsvenska
Tidtabellen skiljer partierna åt i biståndspolitiken
ANDRA LÄSER