Corona tvingar fram nytt regeringsprogram

Det kan krävas ett nytt regeringsprogram då coronakrisen börjar bedarra.

24.03.2020 15:30 UPPDATERAD 27.03.2020 10:23
Det är mycket som är annorlunda då vi träder ut ur coronakrisens akuta skede. Vi vet ännu inte när, men det sker över en låg tid eftersom viruset inte sprids i samma takt överallt. Vi kan emellertid vara säkra på att hela världen då på många sätt är förändrad. Inte bara för att covid-19 har skördat många människoliv. Länder har varit stängda och avgränsade, människor i snart sagt varje land har tvingats leva ett onormalt liv, företag och anställda har drabbats hårt och det ekonomiska läget är något helt annat än vad alla prognoser för bara några månader sedan förutspådde.
Sammantaget innebär detta att till exempel det regeringsprogram som gjordes upp för mindre än ett år sedan på många punkter inte längre är aktuellt. Statsminister Sanna Marin (SDP) och hennes regering tvingas till mer än smärre justeringar. Åtminstone hela den ekonomiska delen av programmet måste skrivas om och därmed även väsentliga delar av programmet i övrigt.
Vi fick på tisdagen färska sysselsättningssiffror, de sista som inte är påverkade av coronafarsoten. Härefter går det nedåt. Trots regeringens redan nu resoluta räddningspaket för våra krisande företag kan vi vänta oss permitteringar, uppsägningar och konkurser.

ANDRA LÄSER