President Niinistö: Nynazisternas agerande chockerande

President Sauli Niinistö fördömer alla rasistiska dåd i Finland. Niinistö sade på en presskonferens i samband med FN:s möte om migration i New York att sådant våld som inträffade på Stationsplatsen i Helsingfors förra veckans lördag inte kan godkännas.

19.09.2016 21:02 UPPDATERAD 19.09.2016 21:08
– Händelsen är chockerande tragisk. Mitt djupa deltagande, sade Niinistö.
I samband med att nynazistiska Finlands motståndsrörelse ordnade en demonstration blev 28-åriga Jimi Karttunen misshandlad så illa att han dog senare av sina skador.
Niinistö sade att han har lagt märke till att fallet har väckt debatt om Finlands strafflag och hur man ska definiera kriminella grupper.
Niinistö tolkar själv lagen så att det är brottsligt att höra till en rasistisk organisation som har brottsliga principer eller mål.
– Det bör utredas om vår strafflag redan nu gäller organisationer som klart bedriver rasistisk verksamhet. Den vägen kan verksamheten bli straffbar och organisationen börjar torka bort.
Niinistö skriver inte under kritiken om att beslutsfattarna i Finland inte reagerar på rasistiska dåd. Niinistö sade att beslutsfattarna klart har visat att de inte godkänner rasism eller våld.
Niinistö sade att det förekommer en rädsla för främlingar i Finland. Då hjälper inget annat än att bekanta sig med främlingen.
– Sedan kan man se om man fortfarande är rädd eller inte. Våld är obegripligt och löser ingenting.

Flyktingar bör skyddas

I sitt tal på FN-mötet betonade Niinistö att de som flyr för sitt liv måste få tillräckligt skydd.
Niinistö betonade speciellt kvinnors och barns rättigheter. Många av dem faller offer för våld, konstaterade han.
– Dessa sårbara gruppers rättigheter måste respekteras i alla situationer, sade Niinistö.
Han vill se en förflyttning av fokus så att orsakerna till flyktingströmmarna börjar bekämpas i stället för att man försöker stoppa strömmarna då de redan är igång. Det krävs mera konflikthantering, men också utökade möjligheter för den som vill återvända till sitt hemland.

ANDRA LÄSER