Finsk familj fast mitt i svensk militärövning

En finsk familj med ett två år gammalt barn hamnade i chock då de plötsligt omringades av beväpnad militär på Gotland.

Svenska soldater omringade en finsk familj på Gotland – av misstag. Soldaterna på bilden har inget med fallet att göra.

Enligt Dagens Nyheter var familjen på surfsemester i ett område där den svenska militären hade en pågående övning.

Föräldrarna och deras tvååriga barn befann sig i en bil norr om Ahr Fiskeläge på Gotland då de plötsligt stoppades och omringades av beväpnade soldater iförda full arméutrustning. Incidenten inträffade på morgonen fredagen den 22 oktober.

I ett mejl till svenska Försvarsmakten, som också HBL fått ta del av, beskriver familjen händelsen som mycket obehaglig. De säger att de var i chock länge efter händelsen.

De hade haft planer på att surfa men på grund av dåliga vindar slopade de planerna och körde mot Fårösund. Då noterade de två vita Land Rover-bilar som körde fram och snabbt blockerade deras väg.

"Inom några sekunder är vi omringade av beväpnade män med målade ansikten. Vår familj är fullständigt livrädda eftersom det är omöjligt att säga om vi blir attackerade av till exempel terrorister”, skriver de.

Enligt familjen brukar militär som stoppar civila i regel vara vänliga. Det var de inte i den här situationen.

"Atmosfären är väldigt fientlig och det känns verkligen som om vi blir attackerade. En av männen närmar sig sakta vår bil och jag vevar ner fönstret. Han frågar vad jag gör där och jag svarar att vi sökt vågor för att kunna surfa", beskriver familjen.

När det sedan går upp för soldaten att familjen inte är en del av övningen lättar stämningen.

Försvaret beklagar händelsen

Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente, beklagar att familjen råkade ut för den här händelsen. Enligt honom hade militären lagt upp skyltar med varningar för pågående militärövning, men familjen skriver i sitt mejl att de inte såg några som helst skyltar då de rörde sig i området och att de av den orsaken inte kunde förutse att någonting sådant här skulle inträffa.

Trots skyltning hade familjen kommit in på det avspärrade området.

Soldaterna som deltog ska enligt Försvarsmakten under en stund ha trott att familjen var en del av militärövningen och av den orsaken stormat fram med kulsprutorna höjda. Då en av soldaterna noterade barnet i bilen insåg han att det var frågan om ett missförstånd och familjen eskorterades efter det här bort från området. Även om familjen noterar att soldaterna var vänliga då de insåg att det var frågan om en civil familj så skriver de att händelsen var chockerande för dem.

Försvarsmakten beklagar detta.

– Vi får framför allt hoppas att barnet inte upplevde det alltför skrämmande. Vi beklagar verkligen att de hamnat mitt i det här, säger Ängshammar till Dagens Nyheter.

SVT var först med nyheten.

ANDRA LÄSER