Ryssland upprättar ny militärbas nära Kotka: "Symbolisk markering" säger forskare

Den militära helikopterbasen som Ryssland har upprättat ligger endast 40 kilometer från Finlands fastland. – Det här passar in i en längre tids trend där Ryssland vill markera sin militära styrka, vilket de ju länge gjort vid sina gränser men också utanför sina gränser, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

Jennifer Snårbacka
08.08.2019 19:22 UPPDATERAD 08.08.2019 20:51
Rysslands armé har upprättat helikopterbasen på ön Hogland i Finska viken. Basen innefattar bland annat fem landningsplattformar, ett kommandotorn, en väderstation och en tankningsstation. Alla typer av transport- och stridshelikoptrar som Rysslands armé använder kan landa på de nya plattorna, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass.
Ön ligger bara drygt 40 kilometer söderut från Kotka och Mussalo hamn som majoriteten av Finlands exportvaror går genom.
Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet anser att basens uppkomst inte direkt har någon militärstrategisk betydelse för Finland – men däremot en politisk betydelse.
– Finland har länge jobbat för att inte öka instabiliteten i Östersjön och dess närområde. Det här passar in i en längre tids trend där Ryssland vill markera sin militära styrka, vilket de ju länge gjort vid sina gränser men också utanför sina gränser, säger Salonius-Pasternak.

"Symbolisk markering"

Utvecklingen kan även tolkas som en symbolisk markering gentemot Finland. Hogland har tidigare hört till Finland men hör sedan andra världskriget till Ryssland.
Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Salonius-Pasternak framhåller att Finland och Nato rent taktiskt måste ta hänsyn till den nya basen, i synnerhet med tanke på eventuella militärövningar på området i och med närheten till Finland.
– Hogland är i Rysslands ägo och upprättandet av basen är alldeles tillåten. Om man sätter sig i en rysk generals skor ligger det en klar militär säkerhetspolitisk logik bakom basen, den förstärker ju möjligheterna att omärkligt bygga ut sin militära position.
Däremot är en finländsk reaktion inte akut, men han anser att Finland behöver följa med läget noggrant för att indikera att vi inte tänker bli överraskade.
– Om man tänker omvänt skulle Ryssland protestera stort och omedelbart komma med klagomål om Finland eller Sverige skulle göra något liknande.

ANDRA LÄSER