Finska försvarsmakten pausar i Irak efter dödsattack mot iransk general

Åttio finländska soldater deltar i den internationella OIR-insatsen som utbildar irakiska styrkor i kampen mot IS. På grund av det ökade hotet efter den amerikanska drönarattacken mot Qassem Soleimani har utbildningen tillfälligt avbrutits. – Nu fokuserar vi på att skydda oss mot eventuella attacker och granskar evakueringsplanen, säger arméns operationschef Rami Saari.

Irakiska kurdiska peshmergasoldater som utbildas i Erbil, den kurdiska autonoma regionen i norra Irak. Utbildningen har nu avbrutits som en följd av det skärpta säkerhetsläget efter dödsattacken på Qassem Soleimani.
Maria Gestrin-Hagner
04.01.2020 15:10 UPPDATERAD 04.01.2020 20:54
Sedan 2015 har Finland medverkat i den internationella OIR-operationen som utbildar irakiska säkerhetsstyrkor och kurdiska peshmergasoldater som en del av den multinationella insatsen mot terrororganisationen IS.
Det försämrade säkerhetsläget efter att USA natten mot fredagen dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani har inneburit förändringar i OIR-insatsen, vars högsta befälhavare är den amerikanske generallöjtnanten Pat White.
Arméns operationschef, brigadgeneral Rami Saari, som bär ansvar för de finländska soldaterna i insatsen, säger till HBL att koalitionen har höjt säkerhetsnivån vilket har inneburit att utbildningsverksamheten är avbruten på obestämd tid.
Totalt deltar 80 finländska soldater i operationen.
– De skärpta säkerhetsåtgärderna innebär bland annat att soldaternas möjligheter att röra sig i området har begränsats. Vi har också utfärdat nya direktiv om skyddsutrustning, säger Saari.
Tidigare var den finska styrkan uppspjälkad så att en del befann sig i kurdkontrollerade Erbil i norra Irak medan resten höll till på annan plats i Irak. Redan före jul meddelade armén att finländarna skulle koncentreras till Erbil där säkerhetsläget är bättre än på andra håll i Irak.
Rami Saari säger att man inte har fått några motiveringar till varför utbildningen har avbrutits. I stället för att utbilda peshmergasoldater kommer finländarna nu att ägna sig åt andra saker.
– Vi övar oss i att skydda oss mot eventuella attacker och granskar evakueringsplanen. Det gäller att alltid vara förberedd på det värsta, säger Saari.
Rami Saari påpekar att det skärpta säkerhetsläget ändå inte är att betrakta som exceptionellt. Också i somras avbröts utbildningsverksamheten för att sedan återupptas igen.
– Ur vår synvinkel handlar det här om normala variationer, säger Saari.
Även försvarsalliansen Nato har valt att avbryta sina pågående träningsoperationer i Irak, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

ANDRA LÄSER