Presidenten installeras redan på torsdag – här är programmet

Den första februari blir det presidentinstallation. Så här går det till.

Så såg det ut för sex år sedan när Niinistö installerades för sin första valperiod. Då innebar presidentskiftet att den tidigare presidenten, Tarja Halonen med maken Pentti Arajärvi, var med och vinkade från slottet. Längst till vänster Niinistös maka Jenni Haukio.
29.01.2018 11:29 UPPDATERAD 29.01.2018 16:54
Riksdagen har redan tidigare varit förberedd för ett plenum redan före riksmötets öppning, ifall valet avgjorts redan efter första omgången.
Så blev det. Därför samlas riksdagen på torsdag, den första februari klockan 12. Där pryds talmanspodiet traditionellt av Finlands flagga.
Under installationen ger den valda presidenten sin högtidliga försäkran.
Hur den lyder står i grundlagens paragraf 56:
"Jag (Sauli Niinistö), som av Finlands folk har valts till president för republiken Finland, försäkrar att jag i utövningen av presidentämbetet redligt och troget skall följa republikens konstitution och lagar samt efter all min förmåga främja det finska folkets välfärd."
Försäkran läses upp på svenska och finska.
Efter det är det talmannens tur att ge riksdagens hälsning. Det är Maria Lohela som sköter det – ny talman väljs först den femte februari. Sauli Niinistö håller också ett tal till riksdagen.
Klockan 12.30 inspekterar Sauli Niinistö hederskompaniet framför Riksdagshuset. Allmänheten kan se honom antingen där eller på Salutorget framför presidentslottet, dit han flyttar sig efter inspektionen och vinkar från balkongen omkring klockan 12.40.
I presidentens slott är det dags att hälsa på diplomater från olika länder i Spegelsalen, och i rikssalen hälsar presidenten på statsrådet.
Installationsceremonin pågår till klockan 14.30 och direktsänds av Yle.
Under dagen kommer också att finnas en gratulationsbok för allmänheten i Högvaktens aula.

ANDRA LÄSER