Ishockey-VM: Knapp seger för Finland mot Österrike

Ahti Oksanen dundrade in 3–1 med ett par minuter kvar. Österrike stretade emot bra i VM-dusten men Finland tog en förväntad rutinseger.

Kasperi Kapanen var på spelhumör mot Österrike.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
20.05.2023 19:16
Österrike ville väldigt mycket och gav allt ute på isen. Lejonen verkade, lördagen, det vackra vädret och en som vanligt utsåld Nokia Arena till trots, inte särskilt heta på gröten. Det saknades intensitet i Lejonens spel i långa stunder och ett uppoffrande och slugt spelande Österrike gjorde sitt till för att göra dagen rätt knepig för finskt vidkommande.
Kasperi Kapanen, Finlands bästa spelare, gav hemmalaget en smakstart med ett tidigt mål men några minuter senare hade Österrike kvitterat då lagets trap i mittzon gav resultat. Dominic Zwergers skott var rappt och precist och gick strax över axeln på Emil Larmi. Larmi verkade förbannad på sig själv men skottet var utmärkt.
2–1 kom av Antti Suomela efter fint förarbete av Olli Määttä. Då hade knappt åtta minuter spelats. Efter det skulle det ta 50 minuter för Finland att punktera matchen. Knappast vad hemmapubliken räknat med, men det kan vara svårt att tända till på alla cylindrar i matcher som dessa, hemmaplansfavören till trots.
– Det blir ju tufft för vår del då vi inte förvaltar våra chanser. Defensiven har fungerat rätt bra i de två senaste matcherna, men anfallet måste bli lite vassare. Men vi jobbar på det och litar på att det lossnar senast på torsdagen, säger Jukka Jalonen som tidigare under lördagen var i Jyväskylä för att motta titeln hedersdoktor i idrottsvetenskaper vid Jyväskylä universitet.
Jukka Jalonen kan numera titulera sig hedersdoktor.
Torsdagen, dagen med stort D, kryper allt närmare och det är då det avgörs om Lejonens VM är en framgång eller fiasko. Seger i kvartsfinalen då och allt är mer eller mindre frid och fröjd. Förlust och VM är en gigantisk missräkning.
Det är fortfarande svårt att säga var Lejonen riktigt står. Samma hunger och vilja har inte kunnat skönjas inom laget som exempelvis i fjol, men det är naturligtvis fullt möjligt att det finns en växel till att ta till då de stora matcherna stundar.
Finland avslutar gruppspelet på tisdag kväll mot Danmark. På lördagen skulle laget ut med fruar och flickvänner och söndagen är ledig från allt vad ishockey heter. Ett litet avbrott kan sitta bra. VM-turneringen är som bekant tämligen lång.

VM, lördag

Finland-Österrike 3–1
Kanada-Schweiz 2–3
USA-Danmark 3–0
Norge-Tjeckien 0–2

ANDRA LÄSER