Regeringen blir knappast bättre utan SFP

Varför på förhand utdöma möjligheten att SFP kan göra en positiv insats, åtminstone i några viktiga frågor?

21.05.2019 05:50
Henrik Andersins synpunkter på SFP och riksdagens borgerliga majoritet (HBL Debatt 20.5) låter som ett eko från flera liknande regeringsbildningar under tidigare decennier. Vara med eller stå utanför? För fyra år sedan kunde SFP inte välja, nu har partiet gett sig in i leken.
Finns det en funktionsduglig borgerlig majoritet? Nej, ingen sådan som kunde bilda underlaget för en majoritetsregering. Varken Samlingspartiet eller Centern har förklarat att de vill regera tillsammans med Halla-Ahos sannfinländare. Jag hoppas att Andersin inte heller vill att SFP borde gå med om Samlingspartiet, mot förmodan, tog det steget.
För det andra: Regeringen under bildning blir av också om SFP skulle hoppa av förhandlingarna. Blir det en bättre regering ur Andersins synpunkt om SFP stannar utanför? Knappast, men förhoppningsvis bättre om SFP är med. Varför på förhand utdöma möjligheten att SFP kan göra en positiv insats, åtminstone i några viktiga frågor?
För det tredje: Ännu är detaljerna i regeringsprogrammet inte klara, ännu mindre hur tillämpningen blir i praktiken. Det verkar förhastat att utdöma en regering som ännu inte tillträtt.
Den avgående regeringen var ingen succé och en förändring känns därför motiverad. När Samlingspartiet och SDP inte fann varandra, blev denna koalition nära nog nödvändig. Jag kan inte se någon förnuftig anledning till att SFP automatiskt borde följa Samlingspartiet i opposition.

Pär Stenbäck,

Esbo

ANDRA LÄSER