Exceptionellt stora kokaintillslaget i Esbo kommer nu upp i rätten – åtal väckt mot fem personer

Fem personer åtalas för grovt narkotikabrott och rånförsök i fallet med kokaintillslaget vid ett kemikalielager i Esbo. Polisen beslagtog hela 176 kilogram kokain som var gömt i den normala lasten.

Rånförsöket riktade sig mot en container som lastades av vid företaget Algol i Esbo. Gömt i den vanliga lasten hittade polisen över 176 kilogram kokain.
Anna Svartström
21.08.2020 11:13 UPPDATERAD 21.08.2020 11:24
Åklagaren har väckt åtal mot fem personer, fyra personer bosatta i Danmark och en i Sverige, i det uppseendeväckande kokainfallet i Esbo.
Alla fem åtalas för grovt narkotikabrott, fyra av dem för rånförsök och en av dem för förberedelse till brott, uppger åklagaren Erkki Huhtala för HBL.
Männen är i åldern 20-30 år.
Det var i december i fjol som fem maskerade män vid lunchtid slog till mot ett lager i Karamalmen i Esbo när en fraktcontainer lastades av. Männen blev avbrutna i gärningen och greps senare samma dag vid Olympiaterminalen i Helsingfors när de var på väg att lämna landet.
Det visade sig att containern innehöll stora mängder kokain, 176 kilo. Narkotikan var gömd i den normala frakten som bestod av bland annat grus.
Polisutredningen har skett i samarbete med tullen och myndigheter i Sverige, Danmark och Nederländerna och också Europol.
– Här finns många beståndsdelar och mycket som har inträffat i andra länder än i Finland, sade förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Lauri Hakkala tidigare till HBL.
Även några nederländska medborgares andel i fallet har utretts, men det inte i Finland utan i Nederländerna. Åklagaren vill inte uttala sig närmare om den biten förrän rättegången inleds den 2 september.

ANDRA LÄSER