Så här vill finländarna äta nästa år – fyra tydliga trender

De ekonomiskt tuffare tiderna syns också i finländarnas kök. Nästa år vill folk gärna köpa hem förmånliga baslivsmedel som man i en handvändning kan förvandla till hälsosamma vardagsrätter. Fisk och grönsaker får gärna stå i fokus.

Nästa år kommer finländarna att satsa på förmånlig basmat till vardags, men vid festligare tillfällen vill man unna sig något gott och trösterikt, som motvikt till allt elände i dessa ekonomiskt dystra tider. Det framgår ur K-gruppens färska rapport om mattrender 2023.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
29.11.2022 14:15 UPPDATERAD 29.11.2022 15:10
Tips och råd på hur man tillreder snabb, förmånlig och hälsosam vardagsmat uppskattas i allt flera hemmakök nästa år. Var tredje konsument uppskattar att hen med hjälp av finurliga vardagslösningar kan spara en del i matutgifter.
Andra mattrender som syns inför nästa år är en önskan om att äta mera hälsosamt, det syns bland annat i en vilja att öka på mängden grönsaker och fisk i maträtterna. Det här är huvudpunkterna i K-gruppens färska undersökning Mattrender 2023, där knappt tusen finländska konsumenter har tillfrågats om sina planerade matinköp.
”Speciellt i Helsingfors och i övriga Nyland är invånarna måna om att främja sin egen hälsa genom bra mat. Det här tror folk i området är möjligt att förverkliga utan att det ska behöva kosta något extra”, säger Heidi Jungar på Kesko.
Nylänningar planerar också att oftare än tidigare beställa hem färdiga matportioner och även beställa hem mat via webbutiker.

Mattrender 2023 – så vill finländare äta nästa år

I hemmaköken vill finländarna allt oftare tillreda vanliga maträtter av råvaror som passar budgeten. Olika finurliga knep och tips som hjälper att spara pengar uppskattas.
Intresset för mera fisk- och grönsaksrätter ökar.
Vardagsmaten får gärna vara snabb att tillreda, allt fler föredrar snabba lösningar till vardagsmiddagen. Maten får gärna stå dukad på en kvart.
I en orolig värld fungerar god mat och kalasmat som en tröst som piggar upp humöret.
Källa: K-gruppens undersökning Mattrender 2023
Vid Arbis kan planeringsläraren i hushåll Ghita Henriksson hålla med om att dessa trender syns i vardagen.
– Jag har också noterat dessa fenomen i matlagningen. Det viktigaste just nu är att välja inhemska råvaror så att pengarna stannar i Finland. Dessutom är mitt bästa råd till konsumenter att läsa innehållsförteckningen på olika livsmedel, speciellt halvfabrikat – ju kortare lista desto bättre är det oftast, säger Ghita Henriksson.

Välj linser, rotfrukter och bär

För den som vill äta hälsosamt och samtidigt förmånligt har Arbis hushållslärare ett par konkreta råd:
– Jag är inne på samma linje som marthorna: satsa på inhemsk fisk, billiga rotfrukter och frysta bär. Googla efter nya recept på dessa råvaror så behöver du inte alltid äta samma maträtter från vecka till vecka – internet är fullt av härliga matrecept. Blanda palsternacka i potatismoset så får du både mera färg och smak. Häll inhemska bär i smoothien i stället för importerade exotiska frukter. Och sätt spenat i såsen, det är både färgglatt och nyttigt, tipsar Ghita Henriksson.
Det lönar sig att välja inhemska livsmedel alltid när det är möjligt, påminner Arbis hushållslärare. –  Gör en veckomeny och ta med barnen i planeringen av matinköp, så lär de sig vad maten kostar och hur man bygger upp en hälsosam måltid, säger Ghita Henriksson.
Enligt undersökningen vill finländarna nu äta mera vegetariska rätter och oftare fiskrätter. Det här är mycket bra med tanke på klimatet och ekonomin.
– Se till att du alltid har konserver hemma, ett lager av linser, bönor och inhemska fiskkonserver. Färdigt kokta röda linser är en utmärkt basvara som passar i såväl soppor och grytor som i sallader, och de håller formen även när man kokat dem. Numera finns det ett bra urval av fiskkonserver med smartfisk i butikerna – det blir mitt nästa projekt att utforska dem och ta fram recept med mörten i fokus, säger Ghita Henriksson.

Regionala skillnader

Mattrender-gallupen avslöjar också en del regionala skillnader i Finland. Medan invånarna i norra Finland tänker planera sina matinköp mera noggrant i förväg för att inte köpa något onödigt, tror invånarna i södra Finland att de kommer att följa matannonserna noggrannare och oftare välja det som är på specialpris. I västra Finland vill invånarna oftare än förr äta grönsaksrätter och hålla fast vid en regelbunden måltidsrytm för att få en bra struktur på dagen.
Allt fler finländare vill till vardags laga enkla basrätter som är förmånliga och snabba att tillreda.
En trend som syns i hela landet är en önskan om att matlagningen ska vara lätt och snabb, man vill inte stå och tillreda maträtter under vardagskvällar, utan frigöra tid till andra aktiviteter.
– Det finns numera en hel del fiffiga halvfabrikat på marknaden, det gäller bara att hitta dem man själv gillar. Här lönar det sig att välja sådana rätter som innehåller så få tillsatsämnen som möjligt, påminner Ghita Henriksson på Helsingfors Arbis.

ANDRA LÄSER