Puigdemont efterlyser en fredlig dialog i självständighetsprocessen

Den åsidosatta före detta regionpresidenten vill gärna återvända till Katalonien men befarar att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff i Spanien.

Katalanerna vill demokratiskt och fredligt bestämma över sin framtid, enligt Carles Puigdemont.
Situationen i Katalonien är inte en intern angelägenhet – en betydelsefull del av Europa har drabbats av en konflikt och därför är det en europeisk fråga. Det var Carles Puigdemonts budskap inför en skara både finska och katalanska journalister i riksdagen på torsdagen.
– Jag förstår väl att EU består av stater och kan därför givetvis inte stödja oss. Däremot är jag besviken på att EU inte sade ett ord om våldsamheterna som förekom under självständighetsomröstningen i oktober. Vi var europeiska medborgare som väntade på solidaritetsförklaringar.
Innan han anlände till Finland besökte Puigdemont Schweiz för att ge sin tolkning av vad som egentligen pågår i Katalonien. Enligt den åsidosatta regionpresidenten lider Spanien av ett demokratiproblem.
– Vi har politiska fångar, politiker som befinner sig i exil och vi saknar friheten att uttrycka våra åsikter. Katalaner som eftersträvar självständighet och yttrar sig kritiskt utsätter sig för en risk. Katalanerna vill demokratiskt och fredligt bestämma över sin framtid, säger Puigdemont.
Han uppfattar inte att självständighetsrörelsen skulle ha besegrats, tvärtom hänvisar han till parlamentsvalet i december då de självständighetssinnade partierna fick en majoritet i regionparlamentet.
– Jag var i exil, flera av våra politiker satt i fängelse och polisen befann sig ute på gatorna i Katalonien. Trots otaliga försök att hindra oss gav folket ett starkt stöd åt självständighetsrörelsen.
Puigdemont upprepar vid flera tillfällen att en äkta självständighet endast kan uppnås genom en fredlig demokratisk process. Orsaken för Finlandsbesöket är inte heller att be om stöd för självständigheten utan stöd för grundläggande rättigheter.
– Domstolarna, polisen och politikerna i exil kan inte lösa problemet. Det krävs en dialog, säger Puigdemont och tillägger att mer än två miljoner katalaner visat sitt stöd för självständigheten.
Även om Puigdemont avstod från sin kandidatur för regionpresident i början av mars kallar han sig själv för president.
– Jag är president. Om det katalanska parlamentet väljer en annan regionpresident önskar jag att det är Jordi Turull.
Om Turull utses till regionpresident och sedan grips av spanska myndigheter begår de ett stort misstag, enligt Puigdemont.
– En surrealistisk situation helt enkelt. De bör respektera valresultatet.
Tillsvidare är Puigdemont i exil i Bryssel. Han uppger att han gärna skulle återvända till Katalonien men konstaterar samtidigt att ett fängelsestraff på 20–30 år skulle hindra honom från att främja självständigheten.
– Jag har en skyldighet att fortsätta försvara våra rättigheter. Jag väntar på dagen då demokratin segrar.
Puigdemont hänvisar till den spanska ledningens fredsförhandlingar med ETA, den baskiska separatistgruppen.
– Om de klarat av att förhandla med dem, varför inte förhandla med oss?
Även om Katalonien inte är den enda regionen i Europa som har självständighetssinnade rörelser vill Puigdemont inte ge råd till andra länder.
– Varje land måste bestämma själv, jag uppmuntrar ingen. Den formeln som fungerar i Skottland och Katalonien fungerar inte nödvändigtvis på annat håll. Men rätten för nationellt självbestämmande är allomfattande.

Värsta krisen i Spanien på flera årtionden

Den 6 september 2017 godkände regionparlamentet folkomröstningen om Kataloniens självständighet, som ordnades den 1 oktober. Den spanska författningsdomstolen förklarade dock folkomröstningen olaglig redan den följande dagen. Kataloniens högsta domstol hade dessutom gett order till polisen att försöka hindra omröstningen.
Bland andra internationella valövervakare kritiserade processen eftersom omröstningen präglades av oegentligheter. Exempelvis rapporterades om medborgare som lyckats rösta flera gånger i omröstningen och dessutom utövade både polisen och civilgardet våld på valdagen.
Ja-sidan vann med 92,01 % av rösterna, valdeltagandet förblev 43,03 %. Uppskattningsvis 770 000 röster blev oanvända eftersom flera vallokaler stängdes efter polisens våldsamma motstånd. Upp till 900 personer uppges ha skadats av polisen.
Den 27 oktober förklarade regionparlamentet Katalonien självständigt efter en omröstning som bojkottades av oppositionens ledamöter. Som ett resultat av självständighetsförklaringen åberopade den spanska senaten artikel 155 i landets grundlag, vilket åsidosatte Puigdemont och den katalanska regeringen och tog regionen under sitt direkta styre.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy upplöste det katalanska regionparlamentet följande dag och meddelade om nyval i Katalonien i december.
Spanska riksåklagaren väckte åtal mot Puigdemont och andra medlemmar i regionstyret för bland annat uppvigling i slutet av oktober. Puigdemont och fem andra katalanska ministrar flydde till Belgien.
Puigdemont har sagt att han inte återvänder till Spanien innan en rättvis rättegång har försäkrats.
Han ställde upp som kandidat i regionalvalet för sitt parti Junts per Catalunya och återvaldes till parlamentet. De självständighetssinnade partierna fick en knapp majoritet.
Källor: The Guardian, HBL-arkiv.
ANDRA LÄSER