Finlandssvenska rappare åker på turné – "Det kan ju floppa det här"

Den finlandssvenska hiphopscenen är inte stor, men i början av april åker "eliten" – som rapparen Walt Miguel kallar dem – ut på turné.

Joel Rönn uppträdde som sitt hiphopalias Seesar XL under Augustinatten i Vasa 2019.
Det är inte alldeles vanligt att rappare åker på turné i Svenskfinland, men den 8 april kliver artisterna JAG, Walt Miguel, Seesar XL och Finska snubben upp på Skärgårdsbarens scen i Åbo. "Fyrk – En bättre raptour" kallar de turnén.
– Det har inte riktigt funnits någon representation av finlandssvensk rap tidigare. Det var väl därför Kjell som har producerat hela grejen tyckte att det här måste hända, säger Walter Fellman som kommer från Jakobstad och går under artistnamnet Walt Miguel.
Det är Yle Extremkollegan Kjell Simosas han hänvisar till, som hördes i musikprogrammet Supernova under många år innan Fellman tog över spakarna i januari. I morse sände Joel Rönn Extrems morgonradioprogram tillsammans med samma Kjell.
– Han behövde inte tjata mycket, men han nämnde nog den här idén redan för något år sedan, säger Rönn som rappar på Nykarlebydialekt under namnet Seesar XL.
Simosas som själv är sångare i punkbandet Bob Malmström skriver i ett Facebookinlägg att det är dags för honom att ge sig in i hiphopvärlden efter att i tio års tid ha bokat hundratals spelningar inom metall- och punkgenren. Fellman säger att han hoppas att turnén ska "tända eld i baken på finlandssvenskarna".
– För en gångs skull ordnas något där man inte behöver plocka in någon stor eller halvstor artist från Sverige. Det är den finlandssvenska eliten man får se, säger Fellman.
Walter Fellman släppte den nya singeln "we're here" under artistnamnet Walt Miguel förra fredagen.

Den finlandssvenska hiphopscenen

Trots att Fellman har skrivit hiphop sedan 2016 och Rönn etablerat sig som rapartist sedan släppet av singeln Guds plan på nyårsafton 2018 har ingen av dem någon tidigare erfarenhet av turnélivet. Jens Grönholm, eller rapparen JAG, från Helsingfors får ses som gruppens nestor. Hans musik spelades första gången på radio för drygt 15 år sedan och han värmde upp scenen inför Ice Cubes konsert i Helsingfors ishall 2008.
– Jag vet att JAG också har turnerat en del tidigare men för oss andra är det här helt nytt. Man önskar nästan att någon skulle komma med och filma turnén för att dokumentera vad som händer, säger Fellman.

Kan man tala om att det finns en finlandssvensk hiphopscen, eller är det bara ni fyra i så fall?

– Nog finns det andra som rappar, men inte tycker jag det finns någon som är bättre än oss, säger Fellman som får medhåll av Rönn.

Ingen konkurrens

De berättar att det inte behöver bli dålig stämning mellan rapparna som kommer få omkring en halvtimme per man på scen.
– Vi har verkligen helt egna identiteter på scenen, jag har aldrig upplevt att det finns någon maktdemonstration involverat i det här, säger Rönn.
Det är i april och maj som gänget åker till Åbo, Mariehamn, Helsingfors, Jakobstad, Vasa och Karis.
– Jag ser fram emot Åland. Jag har aldrig spelat där tidigare och jag har knappt hängt med några ålänningar, säger Rönn.
– Det kan ju floppa det här, vi har ingen aning om någon ens har lyssnat på våra låtar, säger Fellman som tidigt i processen paxade att få gå upp som huvudakt under spelningen i Jakobstad.
– Det skulle kännas fel annars. Inte för att jag är bäst, men för att det är min stad.
Walt Miguel rappar i huvudsak på engelska men har tidigare skrivit låtar även på svenska, finska och spanska.

Österbottniska underdogs

Finska snubben har vuxit upp i Karleby och är bosatt i Vasa men håller sig i övrigt anonym och rappar iklädd en 1.Cuz-liknande balaklava över huvudet. Tre av fyra rappare under turnén kommer därmed från Österbotten.

Vad beror det på?

– Jag tror att de flesta från Österbotten har ett slags lillebrorskomplex som man vill skrika ut och då passar hiphop som genre, säger Rönn.
– Ja, man vill slå uppåt! Och vad är då bättre än att göra det i en musikstil där man får säga otroligt mycket på kort tid? säger Fellman.
Namnet på turnén ska förstås som ett ironiskt skämt. Rönn menar att ingen av rapparna är särskilt täta, men Fellman har en fet guldlänk runt halsen och en guldfärgad klocka runt handleden när han säger:
– Dress for the job you want!

Spelschemat för Fyrk – En bättre raptour

8.4 Skärgårdsbaren, Åbo.
9.4 Pub Bastun, Mariehamn.
22.4 Hesari 13, Helsingfors.
23.4 Black Sheep, Jakobstad.
6.5 Leipätehdas, Vasa.
7.5 Club 18, Karis.
ANDRA LÄSER