Erikssons svar till Infantino: "Har sin agenda"

Magdalena Eriksson ger inte mycket för Gianni Infantinos försvar av Qatar som VM-arrangör för herrarna. Hon står fast vid att det är högst problematiskt med ett mästerskap i landet.– För mig handlar det om att det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar. Det kommer inte ändras oavsett vad han säger, säger Eriksson.

Fifas ordförande Gianni Infantino.
Landslagsbacken Magdalena Erikssons första krönika i brittiska Inews fick stor uppmärksamhet. Chelseakaptenen skrev att hon som öppet homosexuell kvinna skulle ha haft stora tveksamheter över att tvinga spela ett VM i Qatar, där homosexualitet är olagligt.
Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), viftade dock undan Erikssons kritik. Alla är välkomna till Qatar, sade Infantino och påpekade också att påtryckningar för att förbättra de mänskliga rättigheterna görs bäst på plats.
– Jag ber alla om att komma hit och engagera sig, att prata och övertala. För förändringar sker även i Europa, och det bara genom tid och för att folk engagerat sig i diskussioner. Vi kan inte tro att saker och ting förändras om vi bara stannar hemma och kritiserar, sade han till TV4:s Fotbollskanalen.

"Han har sin agenda"

Infantinos kommentarer förändrar inte Erikssons synsätt det minsta.
– Han har sin agenda och behöver säga det han har att säga. Man kan påverka på så många sätt och jag tycker fortfarande att det betyder mycket att belysa frågan, var man än är fysiskt i världen, säger Magdalena Eriksson.
– För mig personligen handlar det om att det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar, och därför skulle jag inte välja att åka på semester dit, eftersom jag är homosexuell. Det är ganska enkelt för mig, och det kommer inte ändras oavsett vad han säger.

Förtydligar kritiken mot herrarna

I krönikan skrev Eriksson också att hon var besviken på sina kollegor i det svenska herrlandslaget, och uppmanade den som hade en åsikt att lufta den.
Men med det menade hon inte att avkräva ett ställningstagande från alla herrspelare.
– Det var en uppmaning till spelare som känner att de har något att säga. Jag vill inte tvinga någon att gå ut och tycka och tänka om man inte känner att man är bekväm med det. Det är väldigt viktigt för mig att det ska kännas rätt för den personen, och jag menar inte att någon ska göra det om man inte känner att man har en tydlig ståndpunkt, säger Eriksson.
Herrarnas fotbolls-VM i Qatar spelas i november och december nästa år.
ANDRA LÄSER