"Meghan får vad Meghan vill ha" – men synen på sanning kan variera

Spekulationerna om vem som uttryckte farhågor om hur mörk hudfärgen på prins Harrys och hertiginnan Meghans då ofödda barn skulle bli går nu heta, vilket var väntat. Däremot var det oväntat att drottning Elizabeth skulle kommentera anklagelserna.

Drottning Elisabeth, hertiginnan och hertigen av Sussex samt hertigen och hertiginnan av Cambridge står på en av Buckingham Palaces balkonger 2018.
När drottning Elizabeth i en kort kommuniké meddelar att hon är sorgsen över anklagelserna om rasism inom det brittiska hovet finns det ett ord som är extra intressant, åtminstone för dem som absolut vill veta vem som fällde det rasistiska omdömet, och det är ordet privat. Drottningen meddelar alltså att familjen, eller firman som Harry och Meghan uttrycker det, ska utreda anklagelserna på egen hand, utan hjälp från utomstående.
Detta tyder på att citatet om sonen Archies hudfärg har fällts av någon inom den närmaste kretsen. Vi vet att varken drottning Elizabeth eller prins Philip sagt så eftersom prins Harry anförtrott Oprah Winfrey att hans farföräldrar är oskyldiga till citatet. Vi vet också att den som uttalade sig om hudfärgen gjorde det i ett samtal med prins Harry, vilket förstärker antagandet att den skyldige är en familjemedlem. Harry och Meghan har meddelat att de inte kommer att avslöja namnet.
Men anklagelsen är Harrys och Meghans sanning och det kan hända att någon inom det brittiska hovet har en annan sanning.
Oberoende av vem som sade vad så är det klart att anklagelsen har skadat den brittiska monarkin, vilket är anledningen till att drottning Elizabeth reagerar. Det brittiska hovet visste inte på förhand vad avhopparna Harry och Meghan skulle säga.
Intervjun med hertigparet av Sussex har väckt en våldsam uppståndelse och det råder delade meningar om intervjun. En del hängivna rojalister är rasande och anser att Harry och Meghan begått det ultimata sveket mot i synnerhet drottningen. Andra hyllar dem. Enligt en färsk gallupundersökning, vars resultat The Guardian redogör för, anser en tredjedel av britterna att hovet behandlat Harry och Meghan illa, en tredjedel anser att Harry och Meghan betett sig illa och en tredjedel har ingen åsikt.
"Meghan får vad Meghan vill ha" twittrade en av premiärminister Boris Johnsons medarbetare, Zac Goldsmith.
Själv tycker jag att intervjun är ytterligare ett bevis på kungligheternas underhållningsvärde. Samtidigt är det omöjligt att inte reflektera över bland annat brödrarivalitet. Hur mycket av allt det vi nu fått veta bottnar i att bröderna, prins William och prins Harry, konkurrerat med varandra vad gäller den exponering deras älskade fruar fått?
Kommunikén från Buckingham Palace tar inte ställning till Meghans vittnesmål om att hon led av en depression och inte fick någon hjälp, vilket känns egendomligt. Att också kungligheter kan få mentala problem är ingen nyhet.
Prins Harrys berättelse om den berusande eufori han känner när han kan cykla ner till stranden med Archie väcker åtminstone mitt medlidande. Ska en kunglighet verkligen vara dömd till att aldrig få känna sig fri?