Sensationellt guld av Topi Raitanen i friidrotts-EM

Topi Raitanen löpte hem Finlands andra guld i friidrotts-EM i München.

Topi Raitanen firar sitt EM-guld
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
19.08.2022 22:12 UPPDATERAD 20.08.2022 00:25
Topi Raitanen stod för en bragdartad insats i finalen på 3000 meter hinder i friidrotts-EM i München då han efter en taktiskt fulländad prestation kom i mål som etta och vann guld.
– Jag har drömt om det här sedan jag var en liten pojke, sade Raitanen i Yle Urheilus intervju efter guldet.
– Jag har jobbat flera år för att kunna stå här som mästare i dag. Coronaviruset har flyttat på det här mästerskapet flera gånger men jag har hela tiden vetat att jag är en av dem som kämpar om medalj här.
I avsaknad av en klar favorit var tävlingen på 3 000 meter hinder en öppen affär på fredagskvällen visade Raitanen att han var den som hanterade situationen bäst och tog hem ett smått sensationellt EM-guld.
Raitanen tog täten direkt från start och bestämde tempot och takten för de inledande varven. Han höll ett mycket lugnt tempo i början och resten av fältet valde att följa finländaren utan att försöka dra upp tempot
– Fartfördelningen passade mig perfekt i dag. I inledningen ville jag försäkra att vi inte skulle hålla promenadfart. Jag tränade på det här i Kalevaspelen och var stark på slutet där, sade Raitanen.
I FM-tävlingarna i Joensuu – där Raitanen löpte loppet i ensam majestät – var farten och mellantiderna väldigt lika som i EM-finalen. Skillnaden var att han pressades hårt i München. Det var först under de sista tvåhundra metrarna han gick upp i ledning och klarade av att hålla undan för de anstormande italienarna.
– Jag funderade i två varv om någon kommer att göra ett försök att rycka. Sedan blev det bråttom då italienarna satte fart men jag tog mig bättre över hindren. Efter vattenhindret tänkte jag att det nog får vara en hård kille om någon ska ta sig förbi mig.
På upploppet visade det sig att det inte fanns någon av den kalibern. Till slut var ingen ens i närheten att utmana finländaren om guldet.
– En stund funderade jag vid vilket skede jag kan börja jubla. Jag visste att jag hade en ledning på några meter efter vattenhindret och kunde ta mig över det sista hindret lugnt.

Annorlunda väg till toppen

Raitanens väg till EM-guldet är annorlunda än de flesta andras. Det var så sent som för sju år sedan som han sadlade om och bytte orientering mot friidrott.
Raitanen hade fram till dess varit en rätt framgångsrik orienterare som vunnit medaljer både i VM och EM för juniorer. 
Redan under sin första säsong som hinderlöpare blev det framgångar då han tog hem segern i juniorernas FM och nordiska mästerskap.
Inför EM i München var Raitanens största framgång som hinderlöpare åttondeplatsen i OS i Tokyo fjol. I Japan var finländaren den bästa europén i finalen vilken tände hoppet och satte i gång spekulationerna om en eventuell medalj i EM i München i år.

ANDRA LÄSER