Dagens snackisar i VM i Qatar: VAR-domarna slog till direkt – kan bli mer kaos

England går in i VM-turneringen mot Iran. England är favorit men ett snålt spelande Iran kan säkerligen orsaka engelsmännen vissa bekymmer.

Håller Harry Maguire för pressen?
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
21.11.2022 07:26 UPPDATERAD 21.11.2022 10:27
Dagens match
England-Iran 15.00.
England spelade VM-semifinal 2018 och EM-final 2021 men efter det har trenden vänt neråt. Var står sig England i konkurrensen denna gång? Gareth Southgate har behållit kylan och inte gett sig in i någon offentlig debatt med de skoningslösa engelska krönikörerna och utåt sett verkar landslagstränaren inte särskilt skärrad.
Englands tränare Gareth Southgate.
Det finns frågetecken gällande England. Harry Maguire är ett stort sådant. Mittbacken har tappat formen helt i klubblaget men i landslaget litar tränare Southgate alltjämt på honom. Håller Harry för pressen?
Uppåt är det en annan Harry, nämligen Kane, som ska leverera.
Iran med Carlos Queiroz i spetsen tänker defensiven först. Iran har många gubbar under bollen och ger inte mycket för bollinnehav. 
För första gången på över 70 år ska de engelska spelarna inte sjunga God Save the Queen utan God Save the King. Intressant att se om alla kommer ihåg orden.
Omfattande protester har under hösten ägt rum i Iran sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis. Dessutom anklagas Iran för att stötta Rysslands invasion av Ukraina militärt. Frågan om landet borde sparkas ut från VM har lyfts. Men Fifa har inte reagerat på något sätt.
För engelska fans spelar ölen en central roll i hela upplevelsen och arrangörernas beslut att stänga kranarna både på och utanför stadion kom som en chock för engelsmännen. Hur det tar sig uttryck återstår att se.

Dagens vansinne

VAR. Redan premiären mellan Qatar och Ecuador visade att VAR kommer att bli en genomgående snackis under VM. I den här formen fungerar systemet inte på ett tillfredsställande sätt. Kan bli ytterligare kaos i dag.

Dagens siffra: 150 miljoner euro

Englands unga mittfältsstjärna Jude Bellingham är ett av de hetaste namnen på transfermarknaden och han lär lämna Dortmund senast på sommaren. Real Madrid, Liverpool och Manchester United rycker i honom men det blir en dyr affär. Dortmund vill ha 150 miljoner euro för sin unga diamant. Löner och övergångssummor har för länge sedan passerat gränsen för all anständighet i en trasig toppfotboll.
Jude Bellingham.

ANDRA LÄSER