Egentliga Finland lättar på coronarestriktionerna

Från med måndag får vuxna motionera mer fritt i Egentliga Finland. Det blir också möjligt att skriva studenten i karantän.

Antalet nya fall av covid-19 har varit sjunkande i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt under de senaste två veckorna och incidensen var då 90,4. Cirka 28 000 doser coronavaccin har getts.
17.02.2021 12:40 UPPDATERAD 17.02.2021 16:26
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är fortfarande i spridningsfasen och fram till tisdagen hade totalt 11 fall av den brittiska virusvarianten bekräftats i distriktet.
Tack vare minskad smittspridning har distriktets coronasamordningsgrupp ändå bestämt om vissa lättnader i restriktionerna.
Från och med måndag (22.2) är det tillåtet att motionera utomhus i grupper om högst 10 vuxna. Också vuxna som tränar individuellt inomhus tillåts göra det.
"I praktiken gäller detta vuxna som tränar på gym. Rekommendationen är nu den att det högsta antalet vuxna som tillåts i gymutrymmena är hälften av det totala antalet personer som tillåts och att varje kund ska ha tillräckligt med utrymme, det vill säga att säkerhetsavståndet på två meter kan hållas", säger Esa Rintala, ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, i ett pressmeddelande.
Munskydd rekommenderas under hela träningen.
Gruppen rekommenderar att även privata aktörer följer begränsningarna.

Abiturienter i karantän kan delta i studentexamen

Övriga rekommendationer kvarstår till och med den 7 mars.
De inkluderar sammankomstbegränsningar och rekommendationer om att använda munskydd, distansarbete och hybridundervisning i andra stadiets läroverk.
Förutsatt att kommunerna kan arrangera det tryggt tillåts abiturienter som beordrats i karantän delta i studentexamen, enligt sjukvårdsdistriktet.
Utgångspunkten är att abiturienten kan uppvisa ett så färskt negativt coronatestsvar som möjligt och att hen inte har några infektionssymtom.
Studentskrivningarna är möjliga för abiturienter i karantän om läroverket ordnar separat utrymme för abiturienten under den tid som skrivningarna pågår.
Lärare kan inte tvingas att fungera som examensövervakare av abiturienter som beordrats i karantän. Kommunerna fattar beslut om hur studentskrivningarna i praktiken kunde ordnas.

ANDRA LÄSER