Talmannen som gick rakt i hetluften – och kan sin Runeberg

I Sverige reste en relativt okänd riksdagsledamot, moderaten Andreas Norlén, sig ur riksdagsbänken och blev talman. Så höll han samman den krångliga processen att få ihop en regering för landet.

Sveriges historiskt intresserade talman Andreas Norlén har blivit en populär politiker – från att ha setts som en av Sveriges mest konservativa politiker. Här på sitt första utlandsbesök som talman, i Finlands riksdag.
02.02.2019 19:13 UPPDATERAD 02.02.2019 19:17
Sent en tisdagskväll innan den tredje statsministeromröstningen i Sverige får talman Andreas Norlén det avgörande sms:et av Vänsterpartiets (V) ordförande Jonas Sjöstedt. Ingenting ska ännu bli offentligt förrän dagen därpå. Men V kommer att ställa sig bakom socialdemokraten (S) Stefan Löfven. Regeringsbildningen är i mål.
Efter några dagar bekräftar kammaren Löfven som statsminister och en synbart rörd och berörd Norlén skriver på statsministerns förordnande och överräcker det till Löfven.
– Ett känslosamt ögonblick, vi hade arbetat hårt och mycket var länge osäkert. Jag kände en stor lättnad att vi hade fått en regering, vilket sedan manifesterades i en konselj med Hans Majestät Konungen.

ANDRA LÄSER