Teini bästa finländaren på sprint

Sprintgulden i orienterings-VM gick till förhandsfavoriterna. Bästa finländare var Marika Teini på damsidan och herrarnas Aleksi Niemi.

Marika Teini orienterade noggrant enligt kartan i stadsmiljön i Riga.
Sammanlagt fem finländare tog sig vidare till VM-final på sprintdistansen i Lettland. VM-debutanten Topias Aholas prestation i kvalet diskvalificerades trots finländsk protest.
Den första finländska orienteraren ute på finalbanan var formstarka Anna Närhi som genast visade att hon har kommit till VM för att på allvar tävla om topplaceringarna. Hon satte bottentiden under sitt lopp, men tyvärr kom ryskan Galina Vinogradova, som löpte strax efter Närhi, i mål åtta sekunder fortare.
– Loppet gick bra, även om jag skulle ha önskat lite mer energi. Slutet harmar då jag under den sista sträckan tappade tio sekunder och på den sista kontrollen gjorde jag en kurva till K-punktens flagga, berättar Närhi om sitt lopp i orienteringsförbundets pressmeddelande.
Marika Teini var ute i gamla staden i Riga kort därefter och satte en tid endast tre sekunder långsammare än Vinogradovas.
– Detta var säsongens bästa sprint. Emellanåt måste man väja bland människorna. Det var en massa finska anhängare längs med rutten, vilket var kul, berättar i sin tur Teini.
Den tredje finländaren i damernas sprintfinal, debutanten Maija Sianoja, kom på fjortonde plats. Segern gick, fjärde året i följd, till danska Maja Alm med tiden 13.43,2. Totalt har den 30-åriga Alm nu plockat åt sig sju VM-guld.

Misstag av Niemi och Kirmula

På herrsidan tog Aleksi Niemi en fin fjortondeplats, vilket är hans bästa placering hittills i stortävlingar. Landskamraten Miika Kirmula platsade 28:e efter en svidande miss på de folkfyllda gatorna i Riga. Också Niemi harmade sig över ett misstag som skedde mellan den tredje och fjärde kontrollen.
– Jag brukar vanligtvis inte göra dylika stora missar i sprint och därför grämer det. Efter misstaget löpte jag mycket väl, även om löpkängan inte hade något grepp på de blöta kullerstenarna, förklarar Niemi.
Herrsegern gick väntat till schweizaren Daniel Hubmann. Den 35-åriga Hubmann tog sitt åttonde VM-guld efter en mycket jämn batalj med nyzeeländska Tim Robertson. Endast en sekund skiljde guld- och silvermedaljören åt.
I morgon löps sprintstafetten i Riga och Finland representeras av Kirsi Nurmi, Närhi, Kirmula och Niemi.

VM i orientering, Riga, Lettland

Sprint, damer:
1. Maja Alm, Danmark 13.43,2
2. Tove Alexandersson, Sverige +16,8
3. Judith Wyder, Schweiz +27,1
4. Elena Roos, Schweiz +33,2
5. Lina Strand, Sverige +45,0
6. Karolin Olsson, Sverige +49,2
7. Anastasia Denisova, Vitryssland +56,1
8. Alice Leake, Storbritannien +1.03,3
9. Natalia Gemperle, Ryssland +1.06,4
10. Galina Vinogradova, Ryssland +1.07,2
-----
11. Marika Teini, Finland +1.10,7
13. Anna Närhi, Finland +1.15,3
14. Maija Sianoja, Finland +1.20,4
Sprint, herrar:
1. Daniel Hubmann, Schwiez 14.05,9
2. Tim Robertson, Nya Zeeland +1,2
3. Andreas Kyburz, Schweiz +20,2
4. Yannick Michiels, Belgien +20,8
5. Matthias Kyburz, Schweiz +22,5
6. Emil Svensk, Sverige +22,7
7. Andreu Blanes, Spanien +23,5
8. Martin Regborn, Sverige +29,0
9. Artem Popov, Ryssland +37,9
10. Kristian Jones, Storbritannien +38,8
-----
14. Aleksi Nurmi, Finland +42,4
28. Miika Kirmula, Finland +1.10,3

ANDRA LÄSER