Ovanligt mycket Schjerfbeck på kommande auktioner

En bortglömd oljemålning av Helene Schjerfbeck säljs på auktion vid Stockholms Auktionsverk i Helsingfors i slutet av maj. Auktionshuset Sotheby's i London auktionerar också ut hela nio verk av konstnären i sommar.

Helena Laakso är konstspecialist vid Stockholms Auktionsverk i Helsingfors där fyra av Helene Schjerfbecks målningar ska auktioneras ut.
Vid första anblicken känns de mörka, turkosa färgerna och den bistra minen kanske ovanliga för att vara en Helene Schjerfbeck-målning, konstaterar Helena Laakso, konstspecialist vid Stockholms Auktionsverk i Helsingfors. Men ju mer man betraktar tavlan desto mer börjar man tycka om den, menar hon.
Målningen Spetssjalen går ut till auktion hos Stockholms Auktionsverk i Helsingfors den 22 maj i år. Verket som är daterat till 1928 har aldrig sålts på auktion tidigare.
– Det är extremt ovanligt! Nästan alla Schjerfbeck har varit på auktion i något skede. Man kanske inte kan säga att målningen har varit undangömd, men undanglömd sedan slutet av 50-talet, säger Laakso.
Verkets mått är 58 gånger 36,5 centimeter, och är en signerad oljemålning på duk, med släta skrapytor och breda penseldrag direkt på ytan. Enligt Laakso händer det att akvareller upptäcks nu som då, men inte så här stora målningar i olja.
– Den har varit stagnerad hos en jättefin samling här i Finland, där man nu har bestämt sig för att sälja, säger Laakso.
Hon berättar att de flesta dyra Schjerfbeck-målningarna under de senaste åren har förts till auktion i London eller Stockholm, med tanken att nå internationella köpare där. Men de flesta av verken har ändå köpts tillbaka till bland annat finländska museer, säger Laakso.
Helene Schjerfbecks målning Spetssjalen auktioneras ut för första gången någonsin i slutet av maj, med ett högt utgångspris.

Exceptionell sommar väntar

Namnet på den nyupptäckta målningen varierar i olika källor. I utställningsuppgifter från 1950 och 1952 har verket kallats Sångerskan, medan det i andra listor och anteckningar har hetat Spetssjalen. I en katalogtext om verket skriver konsthistorikern och Schjerfbeck-kännaren Leena Ahtola-Moorhouse att målningen med största sannolikhet kommer från Schjerfbecks mest produktiva period 1928-1930.
Utgångspriset på Spetssjalen blir mellan 400 000-500 000 euro.
– Det är stora pengar att ha på en Schjerfbeck, men jag tror den kan väcka intresse i och med att den är så ovanlig, säger Laakso.
Hon konstaterar att en "exceptionell" vår och sommar väntar för alla Schjerfbeckintresserade konstvänner.
Helsingin Sanomat har nyligen rapporterat att hela nio Schjerfbeck-verk kommer säljas på auktionshuset Sotheby's i London den 13 juli. Målningarna kommer från en och samma samling i Sverige, och ställs ut på galleriet Lemmetti i Helsingfors från och med den 19 maj innan de auktioneras ut. Det sammanlagda utgångspriset för verken är enligt Helsingin Sanomat 3,6 miljoner euro.
Stockholms Auktionsverk auktionerar också ut tre andra Schjerfbeck-tavlor under våren.
– Först går det flera år utan några Schjerfbeck-tavlor alls på auktionerna. Och plötsligt är det så här många! säger Laakso och skrattar.

En av få vänner i Ekenäs

Det är den före detta hyresvärdinnan Sigrid Nyberg som är modellen i Spetssjalen, vilket ska ha varit en av få Ekenäsbor som Schjerfbeck såg som en vän. Nyberg är också motivet i Schjerfbecks målningar Den mörka kvinnan från 1929 och Den svarthåriga kvinnan (även känd som Den hjärtsjuka) från år 1930.
Fram tills slutet av 50-talet lånades Spetssjalen ut till utställningar i bland annat Norge, USA och Kanada. Stockholms Auktionsverk i Helsingfors arrangerar en visning av verket den 17 maj inför auktionen.
Förra sommaren såldes Schjerfbecks akvarell Flicka med blått band till ett slutpris på 1,7 miljoner euro, efter att ha mångdubblat sitt utropspris efter en lång budgivning. Slutpriset var världsrekord för en Schjerfbeck-akvarell och det tredje dyraste verket av konstnären som någonsin sålts på auktion.
Rättelse måndag 9.5 klockan 11.36: tryckfel i texten.
ANDRA LÄSER