Sista öppna turistrutten från Ryssland finns nu i Storskog i Norge

Norska Storskog är den sista landgränsen som ännu är helt öppen för ryska turister, men den norska oppositionen kräver nu tuffare tag, rapporterar NRK.

Norsk-ryska gränsen.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
30.09.2022 12:01 UPPDATERAD 30.09.2022 19:08
Gränsstationen i Storskog är i praktiken den sista som är öppen för ryska turister som förr – men också där har mängden som kommer över gränsen sinat. Samma fenomen syntes i Finland redan före torsdagens beslut att strypa turismen – färre kom.
I norska Storskog märktes tidigare i veckan att fler unga män kom över gränsen. På tisdagen var det drygt 400 personer, men på onsdagen och torsdagen började det tystna.
Oppositionspartierna Høyre och Fremskrittspartiet kräver ändå att Norge ska fatta liknande beslut som Finland. Kraven höjdes efter att den finländska regeringen i praktiken stoppade turismen, med undantag för särskilda skäl, från och med fredagen.
– Jag anser absolut att regeringen ska följa våra grannar och se hur de hanterar det här. I samma ögonblick som grannländerna stänger gränserna kommer tillströmningen att öka, säger andre vice ordförande i justitieutskottet Sveinung Stensland (Høyre) till NRK.
Fremskrittspartiet har bett justitieminister Emilie Enger Mehl (Senterpartiet) att ge en lägesrapport till Stortinget. Ministern har ännu inte kommenterat gränsfrågan.
Norge har en cirka 200 kilometer lång gräns mot Ryssland.

ANDRA LÄSER