Danmark öppnar helt och slopar alla restriktioner

Danmark öppnar sitt samhälle helt. Från och med den 10 september tas alla coronarestriktioner bort.

Från och med den 10 september slopas alla coronarestriktioner i Danmark, uppger hälsoministern Magnus Heunicke i ett pressmeddelande. Arkivbild.
27.08.2021 11:58 UPPDATERAD 27.08.2021 17:30
Inom kort kan danskarna gå till frisören och se på fotbollsmatcher på läktaren utan att behöva visa upp ett coronapass.
Under torsdagen jublade hälsoministern Magnus Heunicke (S) över att åtta av tio danskar över tolv år har vaccinerat sig, vilket innebär att Danmark relativt sett har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.
På fredagen kom beskedet att landet öppnar sitt samhälle helt. Alla restriktioner försvinner från och med den 10 september.
"Epidemin är under kontroll, vi har rekordhöga vaccinationssiffror", säger Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande.

"Inte orimligt"

Den socialdemokratiska regeringen kategoriserar inte längre covid-19 som en "samhällskritisk sjukdom" och flera borgerliga oppositionspartier har under en tid krävt att restriktionerna ska tas bort.
Beslutet är förståeligt, tycker Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
– Alla förutsägelser säger ju att det borde vara under kontroll när man kommer upp i så hög vaccinationstäckning som Danmark har. Men det är förutsägelser, och förutsägelser stämmer inte alltid. Själv hade jag gärna sett en minskning av smittspridningen först, men det är inte orimligt att göra som danskarna gör, säger han.
Danskarna kunde sedan tidigare se fram emot flera lättnader från och med månadsskiftet och då skulle även nattklubbar få öppna för gäster med coronapass. Nu tar S-regeringen i stället bort alla restriktioner från och med den 10 september.
"Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu", säger Heunicke och varnar för att restriktioner kan återinföras om läget försämras.

"Leenden hos oss i dag"

Restaurang- och hotellnäringen jublade efter fredagens besked.
– Pandemin har haft riktigt stora konsekvenser på turism- och upplevelsenäringen. Att det sätts punkt för restriktionerna ger upphov till leenden hos oss i dag, säger Kristian Nørgaard, politisk chefskonsult på Horesta.
Antalet patienter som var inlagda på danska sjukhus för covid-19 uppgick under fredagen till 126 personer, varav 19 får intensivvård. Totalt har 2 576 coronasmittade personer dött i Danmark.

ANDRA LÄSER