Monica Vikström-Jokela: Min far predikade mera om konditionen än om Gud

Det går inte att ta miste på att dottern Monica Vikström-Jokela och pappan John Vikström står varandra mycket nära. Värmen som finns mellan dem är så påtaglig att den nästan alstrar ljus. Utan att jag förstår det just då avslöjar de i intervjun hemligheten bakom sin relation: den stavas ”respekt”.

– Min pappa är något av det bästa med mitt liv, säger Monica Vikström-Jokela om sin far John. Det går inte att ta miste på att de står varandra mycket nära och håller mycket av varandra. I deras förhållande har humorn också en stor betydelse.
04.08.2022 20:34 UPPDATERAD 29.05.2023 15:25
John Vikström föddes år 1931 i Kronoby och växte upp i lärarbostaden i Hopsala skola. Hans pappa var lärare och hans mamma var skolans lärare i handarbete och skötte tidvis också skolköket. John valde den teologiska banan och flyttade mellan Helsingfors, Åbo och Borgå i olika repriser. De sista sexton arbetsåren var han ärkebiskop, och nu har han varit pensionerad i över tjugo år.
Eftersom familjen flyttade en del kunde det gå så att hans dotter Monica, som varit utomlands en längre tid, fick hitta hem med hjälp av en karta när hon landade i hamnterminalen i Åbo.

SERIE: STÅ NÄRA

Hur nära står vi våra nära? Hur mycket präglas vi av våra föräldrar, hur ser vi på våra barn när de gått in i sina egna liv? Tycker vi om våra närmaste? Skulle vi välja våra syskon om vi kunde?
I en serie artiklar får du den här sommaren möta personer som svarar på de här frågorna.

ANDRA LÄSER