Fritjof Sahlström: ”Alla vet att det där inte stämmer”, sa Timo Soini och efteråt vägde hans ord tyngre än professorns

Fritjof Sahlström beskriver sin kollega Olli Kangas historia om hur Timo Soini, dåvarande partiordförande för Sannfinländarna, ställt sig upp efter en presentation Olli hållit. ”Tack, Olli, det var intressant. Men alla vet att det där inte stämmer” ska Soini ha sagt. Och hans ord visade sig i diskussionen efteråt väga tyngre än professorns.
28.12.2022 19:10 UPPDATERAD 29.12.2022 08:07
Jag har en kollega, Olli Kangas heter han. Olli är professor i socialpolitik vid Åbo universitet. En av hans favorithistorier handlar om hur Timo Soini, dåvarande partiordförande för Sannfinländarna, ställt sig upp efter en presentation Olli hållit. ”Tack, Olli, det var intressant. Men alla vet att det där inte stämmer” ska Soini ha sagt. Och hans ord visade sig i diskussionen efteråt väga tyngre än professorns.
Olli höll då på med socialpolitik. Han hade också kunnat hålla på med vitamintillskott, stöd för hemvård av barn, elkostnadsstöd, vegetarisk kost, skogsavverkning eller invandring.
När Olli berättar sin Soini-historia brukar vi som är med skratta lite uppgivet. Sedan drar vi var sin egen berättelse om hur vi inte heller blivit lyssnade till. Ingen har en lika cool som Olli. Det vi inte säger men alla menar är ”lyssna på mig”. Som jag, här och nu. Och där finns en av utmaningarna med att kommunicera om forskning. För oftast är det där det på riktigt är tystare och tråkigare som det vetenskapligt baserade händer.

ANDRA LÄSER