Polisen ger en försiktig tumme upp för brukarrum – lagstiftning och avgränsning de främsta problemen

Förra veckan nådde ett medborgarinitiativ om brukrarrum 50 000 underskrifter, vilket betyder att initiativet kommer att behandlas i riksdagen. Under måndagen skrev polisinspektör Tuomas Pöyhönen ett blogginlägg i vilket han stakar ut polisens synvinkel.

Polisinspektör Tuomas Pöyhönen ser möjliga positiva effekter med brukarrum. 
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
02.08.2022 10:46 UPPDATERAD 02.08.2022 10:50
Polisinspektör Tuomas Pöyhönen skriver i ett blogginlägg att polisen under en längre tid oroat sig för användningen av narkotika och den brottslighet som hör ihop med bruk och försäljning av droger. Inspektören skriver att försök med brukarrum skulle vara utmanande för polisen, men att det även finns möjliga positiva effekter.
Läs också: Verkligheten ser dyster ut på gatorna i Helsingfors – därför kräver allt fler brukarrum
De två huvudsakliga problemen gäller lagstiftning och avgränsning.
Det juridiska problemet utgörs av att det är olagligt att inneha och använda narkotikaklassade preparat enligt gällande lagstiftning. Det skapar problem eftersom polisen juridiskt sätt borde ingripa när de ser någon använda narkotika. För att möjliggöra ett brukarrum måste delar av strafflagen skrivas om.
"Försöket skulle alltså absolut kräva noggrant avgränsade lagändringar", skriver Pöyhönen.
Med avgränsning avser Pöyhönen vem som ska ha tillgång till brukarrumen. Polisen vill avgränsa användarna till myndiga missbrukare med målet att minska användningen och förstärka utbudet av vård.
"Polisen vill inte vara med och skapa eller möjliggöra en frizon för narkotikamissbruk. Ett område där vem som helst kan använda eller prova på droger", skriver Pöyhönen.
Enligt polisinspektören är hans myndighet endast en av aktörerna som jobbar med personer som missbrukar. Dessutom är polisens ansvarsområde främst att "förebygga störningar och brott". Samtidigt skriver Pöyhönen att polisen inte vill hindra eller fördröja utvecklingen av missbrukarvården.
"När diskussionen framskrider kommer ytterligare svårigheter att dyka upp. För att få en rätsida på situationen behövs en öppen, ärlig och sakbaserad dialog med hållbara argument", skriver Pöyhönen.
Läs också:  Missbrukarna försvinner inte med en specialoperation – brukarrum kunde lösa många problem

ANDRA LÄSER