Lena bakar kanelbullar och minns sin mamma Lilli – pröva hennes enkla recept

I dag är det kanelbullens dag – den svenska temadagen som vinner allt starkare fotfäste även i Finland. Lena Ahlroth firar dagen med att baka kanelbullar och passar samtidigt på att minnas sin mamma Lilli, som var en riktig bullamamma.

Lena Ahlroth bakar kanelbullar för att sätta en guldkant på vardagen, men bullarna är också ett sätt att komma ihåg hennes mamma och att föra släktens traditioner vidare.
Dukar du upp köpta eller hembakade bullar i dag, på kanelbullens dag? Eller struntar du gladeligen i kanelbullen, som bara är ett i raden av bakverk som förärats en egen dag i kalendern?
Lena Ahlroth i Sjundeå bakar ofta kanelbullar, förstås till kanelbullens dag men också annars bara, för att kanelbullar är gott, och för att hon vuxit upp i ett hem som ofta doftade nybakta bullar.
– Min mamma Lilli Fröberg var känd för sina legendariska kanelbullar. Om det inte fanns nybakade bullar i köket så fanns det åtminstone en sats i frysboxen. I min barndom på 1970-talet kunde gäster dyka upp helt oväntat på gården och då måste det finnas något att bjuda på, så vi hade alltid kanelbullar hemma, berättar Lena Ahlroth.
Att baka kanelbullar enligt Lillis recept har blivit Lena Ahlroths sätt att komma ihåg sin mamma, som inte lever längre, och samtidigt också att föra traditionen vidare.
– Bullarna hör ihop med mamma. När hon insjuknade i alzheimer märkte vi bland annat att bullarna inte längre blev som de skulle, hon började blanda ihop ingredienser, som kardemumma i stället för kanel.
Egentligen är det bara på sociala medier som Ahlroth skriver kanelbullar när hon publicerar bilder på sina bakverk, i talspråk säger hon örfilar, precis som många andra finlandssvenskar gör.
– I år bakade jag bullar redan ett par dagar i förväg, när jag visste att barn och barnbarn skulle komma på besök. Nu när jag har blivit famo känns det ännu viktigare att föra traditionen vidare. Än så länge är mitt första barnbarn bara en baby på tre månader, men när han blir lite större ska jag läsa böcker och baka bullar med pojken, säger farmor Ahlroth.
Trots att Lena Ahlroth älskar kanelbullar är dagen inte unik för henne, hon uppmärksammar också andra temadagar.
– Jag tycker att det är roligt med olika slags temadagar, de förgyller vardagen. Jag vill ta vara på alla chanser som erbjuds för att göra sådant som är lite festligare.
Hemligheten bakom goda kanelbullar stavas smör. – Det ska vara äkta smör i bullarna, tycker Lena Ahlroth.

Lillis kanelbullar

1/2 liter mjölk
1 bit jäst
1 dl socker
150 g smör
14 dl vetemjöl
Häll den handljumma mjölken över jästen och sockret. Tillsätt det smälta smöret och knåda in mjölet.
Kavla ut degen, bre på smör, socker och kanel. Rulla ihop, skär i bitar och placera på en plåt. Grädda i 225 grader.
Det står inte hur länge degen ska jäsa eller gräddas, hur man formar bullarna, eller hur man penslar med ägg och strör över pärlsocker – för det bara vet man.

Hur ser ditt bästa bullrecept ut? Vad måste finnas i kanelbullar för att de ska bli så goda som möjligt?

ANDRA LÄSER