Vissa namn återkommer i HBL:s Nobelprisgallup

På torsdag meddelas årets Nobelpristagare i litteratur. HBL frågade några flitigt läsande litteraturkännare vem de hoppas vinner världens mest prestigefyllda litteraturpris i år.

Tuva Korsström, Elliot Lundegård, Mathias Rosenlund och Mårten Westö avslöjar vem de tycker borde få Nobelpriset i litteratur.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
05.10.2022 18:29 UPPDATERAD 05.10.2022 23:49

1. Vem hoppas du får årets Nobelpris i litteratur?

2. Finns det något år då du utropat ”äntligen” då Nobelpriset tillkännagetts?

Mårten Westö hoppas att Joyce Carol Oates får upprättelse efter den kritiserade filmatiseringen av hennes roman Blonde.

Mårten Westö, författare, översättare:

1. Jag älskar Elena Ferrantes Neapelkvartett, men skulle hon få det kan det medföra vissa komplikationer eftersom man inte vet vem hon är. Och i våras läste jag Annie Ernaux roman Åren som är helt fantastisk. Det skulle också vara spännande med en nordbo och dramatiker som Jon Fosse, liksom det kanske skulle vara på sin plats att Joyce Carol Oates fick det eftersom filmmakarna tydligen förstört hennes fina roman Blonde om Marilyn.
2. Jag är en stor Dylanman, så när han fick det 2016 var min reaktion kanske inte ”äntligen” utan snarare ”hoppsan”, ”wow”. Han var tidigt viktig för mig och att han fick priset var en ny inmutning, samtidigt som jag förstår att det också var ett kontroversiellt beslut.
Tuva Korsström hoppas på Annie Ernaux som också är en lågoddsare.

Tuva Korsström, författare, tidigare kulturchef vid HBL:

1. Jag håller på Annie Ernaux. Det är en författare som jag följt ganska nära, hon hör till de ständigt tippade så varför inte hon, en kvinna och fransyska. Jag tror att hon är en författare som en större, i synnerhet kvinnlig, publik tycker om att läsa.
2. Herta Müller, Mario Vargas Llosa och nog var jag förtjust över Tranströmer också. Peter Handke tyckte jag länge att borde ha fått det.
Mathias Rosenlunds stora favorit är Cormac McCarthy.

Mathias Rosenlund, författare, bibliotekarie:

1. Mina favoriter är nordamerikanska romanförfattare, till exempel Joyce Carol Oates eller Don DeLillo, men jag tror inte att de har så bra chanser eftersom så många romanförfattare fått priset de senaste åren. En annan favorit är Cormac McCarthy som är den kanske bästa nordamerikanska romanförfattaren. Han för vidare en bred episk tradition i Herman Melvilles och William Faulkners anda, och är i mitt tycke en av världens bästa romanstilister. Därför får Cormac McCarthy alltid min röst.
2. Jag tyckte att Bob Dylan var ett litet ”äntligen”, om än kanske ett ”äntligen” med en punkt snarare än med ett utropstecken. Det var ett oväntat och kul drag att ge det till en musiker för sånglyrik, och roligt att Akademien gick in för att bredda litteratursynen på en så stor global scen.
Elliot Lundegård hoppas på Jamaica Kincaid.

Elliot Lundegård, chefredaktör för tidskriften Astra, litteraturkritiker:

1. Jag hoppas på Jamaica Kincaid för att hon är en personlig favorit, även om jag verkligen inte läst allt hon skrivit utan kanske två romaner. Men också för att hon är svart, kvinna och feminist och kritisk till kolonialismen. Ett författarskap uppmärksammas mycket när man får Nobelpriset, och hennes författarskap vore intressant att kasta mera ljus på.
2. Jag tror inte det. Inte för att det varit författare som jag ogillat, utan mer för att det varit författarskap som jag inte haft så bra koll på. Sedan när jag satt mig in i dem har jag tyckt att de varit spännande. Till exempel hade jag ingen aning om vem Alice Munro var men började läsa henne när hon fick priset. Hade jag haft koll på henne innan hade jag kanske utropat ”äntligen”.

Nobelpriset i litteratur 2022

Nobelpriset i litteratur tillkännages torsdagen den 6 oktober klockan 14 finsk tid.
Lägst odds för att få priset i år har Michel Houellebecq, Anne Carson, Annie Ernaux, Adonis och Ngũgĩ wa Thiong'o.

ANDRA LÄSER