Hjälporganisation varnar för svält i Sydsudan

Oxfam varnar för att matbristen i Sydsudan ökar. En ny svältsituation kan stå inför dörren.

Det blir allt svårare för hjälparbetare att ta sig till olika områden i Sydsudan, till följd av konflikten i landet. FN:s livsmedelsprogram WFP:s Gune Margaret hjälper till att distribuera durra som sänts med flyg till staden Leer. Arkivbild.
Våld och misslyckade skördar har gjort att det råder brist på mat i världens yngsta land Sydsudan. Förra året rådde svält i delar av landet, och nu är risken att det blir samma sak i år.
Svältvarningsnätverket Fewsnet beskriver situationen i Sydsudan som ett nödläge, en fyra på den femgradiga skala där nästa steg är en svältklassning.
Hjälporganisationen Oxfam har skickat ut personal i Pibor i östra delarna av landet, och varnar för att situationen kan eskalera till en katastrof då årets skörd är beräknad först i juli.
– En kvinna i Pibor sade att hennes familj har tvingats att äta gräs och ogräs som gör dem sjuka – men de har inget annat val om de vill överleva, säger Oxfams landschef Nicolo Di Marzo i ett pressmeddelande.
FN:s livsmedelsprogram WFP uppgav i sin senaste rapport i april att de mest sårbara i landet riskerar att glida in i en svältliknande situation, om inte en omfattande humanitär insats sätts i gång. Totalt stod då 6,3 miljoner människor i landet inför en allvarlig matbrist.
En WFP-helikopter anländer med hjälp till sydsudaneser, där matkrisen förvärrats. Arkivbild.
Läs också:
Våld är vardag för flickor i Sydsudan
ANDRA LÄSER