Allsvenskan avgörs – kan AIK blåsa MFF på guldet?

Den allsvenska guldstriden går hela vägen in i kaklet – i alla fall på pappret.Håller Malmö FF med Niklas Moisander undan de sista 90 minuterna? Eller blir AIK mästare?I eftermiddag avgörs det.

Malmö FF har åtta fingrar på ännu ett SM-guld.
04.12.2021 11:35 UPPDATERAD 04.12.2021 11:40
AIK började plötsligt vinna på bortaplan och ställde in Malmös firande i måndags efter 4–2 mot Elfsborg. In i det sista finns chansen att snuva MFF på guldet.
Det skiljer två poäng, men eftersom Malmös målskillnad är överlägsen finns bara ett möjligt utfall för att det ska bli ett oväntat guldvrål på Friends arena.
AIK måste slå Sirius, samtidigt som Halmstad vinner borta mot Malmö FF. Under har skett förr, att gripa efter halmstrån är tillåtet, liksom att hoppas och drömma.

AIK:arnas våta dröm

Scenariot AIK gärna vill se spelas upp strax efter klockan 16 på lördag eftermiddag:
Formstarke Nicolas Stefanelli sätter foten till ett inspel från Erick Otieno. 1–0 på Sirius redan i 8:e minuten. På Eleda stadion dominerar Malmö kraftigt men får inte hål på försvarsstarka (bara AIK har släppt in färre mål) Halmstad. Efter ett ströanfall får Halmstad hörna kort före pausen. På den sticker lagkaptenen Andreas Johansson – i sin 400:e allsvenska match – fram pannan och nickar in 0–1.
Där och då: AIK 59 poäng, Malmö FF 58.
En som inte är negativt inställd till en sådan händelseutveckling är förbundskaptenen Janne Andersson.
– Man brukar säga att som förbundskapten ska man vara helt neutral men jag hejar ju på Halmstad. Jag hoppas på HBK men det blir förstås konsekvenser för andra.
– De har en jättesvår match och det är spännande in i det sista. Det är svårt att sia.
Han sträcker sig inte så långt att han hoppas på SM-guld till AIK.
– Hehe, nej, men jag hoppas att HBK slipper kvala.
Vad verkligheten bjuder på återstår att se. AIK behöver inte oroa sig för motivationsproblem hos Halmstad, som med alla till buds stående medel måste undvika förlust – och allra helst vinna – för att slippa kvalspel.

Kampen i toppen och botten

I allt väsentligt handlar säsongens kylslagna sista omgång om toppen och botten.
+ Malmö behöver en poäng för att säkra guldet.
+ AIK kan sämst landa som trea och har säkrat kvalspel till Europa Conference League, men vill förstås komma tvåa om MFF inte går att rubba. Förutom stora silver ger andraplatsen dessutom mer i reda pengar.
+ Djurgården blir som sämst trea vid seger borta mot Häcken och tar då den andra kvalplatsen till Europaspelet.
+ Tabellfyran Elfsborg måste vinna borta mot Örebro samtidigt som Djurgården tappar poäng för att säkra en kvalplats till Europa Conference League.
Vem får kvala mot Helsingborg, superettans trea?
En rak uppgörelse väntar mellan Degerfors och Halmstad. Båda har 31 poäng men Degerfors – just nu på kvalplatsen – har avsevärt sämre målskillnad och måste ta sig förbi på poäng.
Årets skyttekung ska också krönas. IFK Norrköpings Samuel Adegbenro står på 17 mål och jagas närmast av Degerfors Victor Edvardsen och Malmös Antonio Colak, båda på 14 mål.
Kring Edvardsen finns tveksamheter inför lördag. Han fick en smäll mot Norrköping senast.

ANDRA LÄSER