Stockmann får schweizisk storägare

Schweiziska JC Switzerland Holding köper in sig i Stockmann, i en affär som kom som en överraskning för ledningen. Analyshuset Inderes spekulerar i att köparen kan vara intresserad av att ta över hela bolaget. 

JC Switzerland Holding flaggade på måndag att de äger drygt 5 procent av Stockmann. 
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
12.12.2022 11:28 UPPDATERAD 12.12.2022 14:32
Det schweiziska bolaget JC Switzerland Holding (JCH) har köpt 5,02 procent av Stockmanns aktier. Bolaget kommenterar sina investeringar via kommunikationsbyrån Tekir. 
– JC Switzerland Holding är väldigt nöjda. De anser att Stockmann är ett ikoniskt företag med en lång historia. De ser många likheter med de europeiska modehusen som de redan äger. Bolaget ser mycket potential och styrka i både Lindex och Stockmann, säger Johanna Henttonen, direktör på Tekir. 

Vad menas med potential?

– De har inte i det här skedet sagt vad de vill med sitt innehav. De har bara gett ett övergripande uttalande om att de är nöjda med sitt aktieköp. 

Stockmanns största aktieägare i november

Uppgifterna är från den 30 november och inkluderar därför inte JC Holding. Listan uppdateras i slutet av varje månad. På listan syns inte aktier som ägs via förvaltarregister. 
Konstsamfundet: 10,36 procent
Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma: 8,12 procent
Svenska Litteratursällskapet i Finland: 7,47 procent
Hc Holding: 4,13 procent
Etolabolagen: 3,89 procent
JC Switzerland Holding är ett schweiziskt holdingbolag som investerar i europeisk detaljhandel. Huvuddelen av verksamheten kommer från modekedjan Peek & Cloppenburg som har 161 varuhus i 16 länder. I maj 2021 köpte JCH den danska varuhuskedjan Magasin Du Nord. 
Peek & Cloppenburg är ett familjeägt modeföretag med huvudkontor i Düsseldorf och Wien. Företaget är Europas ledande textilhandlare.
Jukka Naulapää, direktör för juridiska ärenden vid Stockmann, konstaterar att ledningen inte kände till att något var på gång, eller vem som har sålt sina andelar. 
Börsbolag är skyldiga att informera utåt om en ägares innehav överskrider eller faller under vissa gränsvärden, och 5 procent är ett sådant. Ett annat är 10 procent. På fredagen överskred holdingbolaget femprocentsgränsen.
– Ingen av storägarna har flaggat för att deras ägarandel har minskat, säger Naulapää.
Stockmanns största ägare, Konstsamfundet, har åtminstone inte sålt något av sitt innehav. 
– Det är bra ifall någon som känner branschen vill köpa aktier i bolaget. Det kommer in en ägare som har beredskap och kapacitet att investera. Jag ser fram emot att samarbeta med dem som ägare, säger Stefan Björkman, vd för Konstsamfundet. 

Ägarbasen i förändring

För inte så länge sedan fick Stockmann en annan ny storägare, det brittiska riskkapitalbolaget Northwall Capital. 
Affären hade en koppling till Stockmanns skuldsanering och beskrevs i HBL som en rent finansiell manöver. I augusti 2021 hade bolaget ett innehav på 10,25 procent, alltså ungefär lika mycket som Konstsamfundet. 
Exakt hur stor andel som det brittiska bolaget äger av Stockmann för närvarande går inte att ta reda på. Sedan 2021 har ingen information publicerats om att innehavet har gått över eller under något gränsvärde. 
Bolaget syns inte bland de största aktieägarna på Stockmanns webbplats på grund av att det är förvaltarregistrerade aktier. 
– Ofta väljer utländska investerare att anlita en bank som en mellanhand. De äger inte direkt sina aktier utan gör det via ett förvaltarregister, förklarar Jukka Naulapää. 
Han säger att han inte är säker på om den nya schweiziska ägaren kommer att synas på listan över storägare i bolaget.

Kan tänkas vilja ha mer

Analytikern Rauli Juva på Inderes skriver i en kommentar att det schweiziska holdingbolaget kan tänkas vara intresserat att köpa upp hela eller delar av Stockmann, men att det finns flera hinder. 
Det är svårt, eller nästan omöjligt, att genomföra strukturella arrangemang så länge som bolaget genomgår företagssanering. Dessutom har både Konstsamfundet och Northwall Capital möjlighet att stoppa ett potentiellt köp. 
”Omstruktureringen hindrar dock inte på något sätt att till exempel lägga ett köperbjudande eller köpa hela Stockmann”, skriver han i sin kommentar. 

ANDRA LÄSER