Sesampanerad lax med wokgrönsaker och teriyakisås
För 4 personer, 30 minuter
4 portionsbitar lax
salt och vitpeppar
4 msk sesamfrö
smör och rapsolja
Till serveringen:
1 zucchini
1 morot
1 rödlök
8 gröna sparrisar
1 citron
Till teriyakisåsen:
1 dl soja, helst japansk
2 msk mirin eller mild vit vinäger
1 msk strösocker
Att äta till:
ris
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och var noga med att sockret löser sig. Låt sjuda ett par minuter så den blir lätt simmig. Ta kastrullen från värmen.
2. Forma laxen till fina portionsbitar. Salta och peppra lätt och vänd den i olja och sedan i sesamfrö.
3. Strimla grönsakerna ganska fint. Woka dem hastigt med olja i vanlig stekpanna. Ta upp och låt rinna av i sil, salta lätt.
Stek laxen i samma panna. Ett par minuter på vardera sidan brukar vara lagom. Fördela grönsakerna på tallrikar och toppa med laxen. Ringa teriyakisås runt och garnera med citron. Ris bjuds till.
ANDRA LÄSER
Ukraina
Sårade lämnas kvar på slagfältet när Wagnergruppen strider – ”De är som zombier”
03.02.2023 18:38

Mat och dryck
Som ung dolde Anders Wikström sin passion: ”Det ansågs inte manligt utan något som mammor sysslade med”
04.02.2023 05:02

Ekonomi och näringsliv
Platt fall för finlandssvenskarna som tog sitt it-bolag till New York-börsen – ”Det är vad det är”
04.02.2023 05:02

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Nato
Senator till HBL: USA bör överväga ekonomiska sanktioner mot Turkiet – ”varit en svekfull bundsförvant”
04.02.2023 09:00
