”Visst har den klassiska musiken en kolonialistisk historia”

Det är hög tid att börja tala om den klassiska musikens kolonialistiska förflutna, menar sångaren och historikern Marika Kivinen.

Historikern och sångerskan Marika Kivinen vill gärna uppmärksamma de svartas historia i Finland. Det gör hon bland annat genom att studera och sjunga den repertoar som afroamerikanska sångaren Marian Anderson sjöng under sina besök i landet.
27.07.2021 13:27
– Visst finns det musik som kan uppfattas som rasistisk, också inom den klassiska musikens historia.
Marika Kivinen tvekar inte en stund att svara på frågan. Säkerheten hänger eventuellt ihop med att hon ännu är i början av sitt doktorsprojekt. En annan, mera trolig förklaring är att hon först utbildades till historiker och genusvetare innan hon inhämtade sin professionella musikutbildning, vilket troligtvis gjort henne mer kritisk till den klassiska musikens normer. Hon förefaller till synes fri från seden att automatiskt ta musiken i försvar.
I sitt pågående doktorsprojekt i allmän historia vid Åbo Akademi ska hon utforska exotism och orientalism i liedmusiken, och parallellt med skrivandet planerar hon ge konserter där hon tänker framföra också obekväma verk.

ANDRA LÄSER