Charlotte Kalla lägger av – kör sista loppet på måndag

En av svensk idrotts största har snart dragit på sig nummerlappen för sista gången. Längddrottningen Charlotte Kalla avslutar karriären i och med veckans SM-tävlingar i Piteå. "Här tog jag mina första stavtag som sjuåring och det känns fint att få avsluta karriären här", skriver 34-åringen på Instagram.

Charlotte Kalla med en av alla sina OS-medaljer. Arkivbild.
Ingen svensk har tagit fler OS-medaljer, och bara en, Sixten Jernberg, har tagit lika många. När Charlotte Kalla nu meddelar att bara en knapp vecka återstår av elitkarriären markerar det slutet på en av svensk idrotts mäktigaste karriärer.
Försök själv att räkna upp alla meriter utan att bli andfådd:
Tre OS-guld, sex OS-silver, tre VM-guld, sex VM-silver, fyra VM-brons, en klassisk Tour de Ski-seger, Jerringpriset och Bragdguldet. Och då ska vi inte ens börja rabbla de över 50 pallplatserna som Charlotte Kalla levererat i världscupen.

Cirkeln sluts

Någonstans är det ändå logiskt att det är hemma i Norrbotten som det hela tar slut. Det var där det hela började, det är där som cirkeln sluts.
SM-tävlingarna i Piteå blir 34-åringens sista som elitåkare, meddelar hon på Instagram. Hon planerar att köra fyra lopp: 10 kilometer på onsdag, 15 kilometer på torsdag, stafett på söndag och så slutligen tremilen på måndag nästa vecka.
"SM-tävlingarna hemma i Norrbotten kommer att bli mina sista som elitidrottare. Här tog jag mina första stavtag som sjuåring och det känns fint att få avsluta karriären här. Beslutet har vuxit fram under den senaste månaden", skriver Kalla.
"Det har inte varit ett enkelt beslut men i slutändan vägde nyfikenheten på livet utanför elitidrotten tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära."
Det stora genombrottet kom i januari 2008. I ett av det som skulle bli många klassiska Kalla-ögonblick klättrade den då relativt okända 20-åringen från Tärendö förbi Finlands Virpi Kuitunen på den ökända avslutningsetappen av Tour de Ski, uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme och rakt in i svenska idrottshjärtan.
Från den dagen har hon varit en av Sveriges allra största sportstjärnor, och radat upp mästerskapsmedaljer och tunga utmärkelser. De senaste säsongerna har varit tyngre och stafettguldet i VM 2019 blev hennes sista stora medalj.

"Kommer sakna kicken"

Fjolåret fick hon delvis förstört av covid-19, men inte heller den här vintern har Kalla fått det att stämma. OS i Peking i början av året blev också en missräkning, och efteråt hymlade hon inte med hur besviken hon var.
– Det är ett av de sämre mästerskapen jag varit på och jag hade förhoppningar hela vägen om att hitta form, men det har jag inte gjort. Just nu känns det bara som en frustration att inte få uppleva den känsla jag ändå haft på träning under hösten och vintern, sade Kalla när hon skulle summera spelen.
De sista åren kan ändå inte överskugga det som Kalla uträttat i längdspåren under en landslagskarriär som pågått i mer än 15 år.
Men nu är det snart över.
Om några dagar drar Charlotte Kalla – mästerskapsspecialist, stafettexpert och en av Sveriges allra folkkäraste idrottare – på sig nummerlappen för sista gången.
"Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form", avslutar Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).
Klubb: Piteå Elit SK.
Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

ANDRA LÄSER