Rysk soldat dömd till livstids fängelse

En rysk 21-årig soldat har dömts till livstids fängelse för att ha dödat en civil man i Ukraina, rapporterar flera medier. Krigsbrottsrättegången är den första i Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i slutet av februari.

Bild från en av rättegångsdagarna i förra veckan.
TT
23.05.2022 13:22 UPPDATERAD 23.05.2022 14:05
Mannen stod åtalad för att ha skjutit ihjäl en 62-årig man på nära håll. Han har erkänt handlingen och bett om ursäkt för sina gärningar.
Den ryske soldaten sköt 62-åringen, som färdades på cykel, i huvudet från en bil. Brottet begicks 28 februari, bara några dagar efter att Ryssland invaderade Ukraina, i Sumyområdet, i nordöstra Ukraina.
21-åringens advokat Viktor Ovsjannikov har pläderat för att han ska frias, eftersom han inte ville utföra det han uppfattade som en direkt order.
Åklagarna ansåg dock att mannen bör dömas till livstids fängelse – en linje rätten alltså gått på.
Flera andra ryska soldater väntas ställas inför rätta i Ukraina snart. Statsåklagare Iryna Venediktova säger kan bli många fler och hennes kontor utreder ett 40-tal fall av krigsbrott.

Advokaten har "uppmuntrats" åka till Moskva

Vid 21-åriga sida har Viktor Ovsjannikov som kallas "djälvulens advokat" stått.
– Först och främst: Jag försvarar en person, inte ett brott. Det är upp till domarna att döma, jag gör bara mitt jobb, säger Ovsjannikov till The Guardian.
– Min familj, mina vänner och kolleger stöder mig. De vet att någon måste försvara honom. Men det finns de som har "uppmuntrat" mig att åka till Moskva eller Donbass.
Men 43-åringen står på sig, och säger att han mest är trött på att behöva förklara att det bara är en domstol som kan fastställa skuld.
Vad anser han då om sin klient?
– Mitt första intryck var att det var en helt vanlig kille, som du och jag. Sedan, när jag började arbeta med honom, insåg jag att det börjat sjunka in vad han har gjort.
– Ibland tycker jag synd om honom, lägger Viktor Ovsjannikov till.

ANDRA LÄSER