Naturnära och nordisk muminpark byggs i Japan

Nu ska japanerna få sin egen Mumindal. Parken vid namn Metsä väntas öppna nästa år en timmes tågresa utanför huvudstaden Tokyo.

Deltar aktivt. Vd Roleff Kråkström på Moomin Characters ser till att den japanska muminparken ska likna Muminvärlden i Nådendal så mycket som möjligt.
Mumin har visats på teve i Japan sedan 60-talet och det är inte ovanligt att japaner besöker Finland för att besöka Muminvärlden i Nådendal. Men nu ska Japan äntligen få sin egen riktiga muminpark. Roleff Kråkström, vd för företaget Moomin Characters som äger rättigheterna för Tove Janssons muminberättelser, är involverad i projektet.
– Planeringen har pågått i tre år och nu ska byggnadsarbetet påbörjas. Det har varit svårt att hitta en bra plats för den stora parken.
Kråkström sitter också i styrelsen för bolaget Moomin Monogatari Japan som planerar parken. Dess ägare är till stor del finländska Puuha Group Oy och riskkapitalbolaget Fintech Global Inc. Enligt finska ambassaden i Tokyo donerade Puuha Group mumininspirerat lekparksmaterial värt 60 000 euro till Sendai, en tsunamidrabbad region i Japan, år 2011. Det var då som fröet till idén såddes enligt Kråkström.

Fokus på naturen

Robert Hirst är styrelseordförande för Fintech Global som äger 75 procent av parken. Han har länge varit i finansbranschen men har nu slutat sälja värdepappersfonder för att jobba med parken. Han är exalterad inför bygget i en intervju han gett till nyhetsbyrån Bloomberg.
– Japan älskar allt som är "kawaii", säger Hirst till Bloomberg.
"Kawaii" är japanska och betyder söt. Hirst har köpt marken som parken ska stå på, och menar att Mumin är en bra affär särskilt i Japan. Enligt honom har den globala försäljningen av licenser och produkter varit över 500 miljoner, och 40 procent har kommit från den japanska marknaden. Mumin är perfekt för Japan som också är känt för andra fiktiva karaktärer såsom Hello Kitty, säger han till Bloomberg.
– Mumin tar en tillbaka till en tid då allt inte var digitalt och snabbt.
Hirst säger också att den japanska parken inte kommer se ut som alla andra parker. Till exempel kommer man att undvika långa köer för att göra upplevelsen mer avslappnad, fokusera på naturen och så ska maten vara speciellt god. Också Kråkström instämmer i att de ska jobba för att Muminparken ska erbjuda ett lugnt alternativ till andra nöjesparker.
– I och med att parken kommer att vara så stor så kommer vi kunna ha fler biljettkontor och på så vis undvika köbildning.
Fantombild. Så här ska Metsä-parken se ut.

Muminhuset centralt

Området är stort. Det kommer vara 2 hektar, alltså 20 000 kvadratmeter. Kråkström berättar att de japanska arbetskollegerna också har besökt Muminvärlden i Nådendal för att få inspiration.
– Känslan ska vara som i Nådendal. Nära naturen och nordiskt. Ett muminhus kommer förstås också att finnas, säger han.
Planen är att bygga en autentisk mumindal med landskapet, byggnaderna och muminkaraktärerna. I byggnadsprocessen måste man dock ta i beaktande seismiska faktorer, i och med att Japan är väldigt utsatt för jordbävningar. Namnet på parken ska vara Metsä (skog på svenska).
– Skogen liknar den nordiska så att man nästan tror att man befinner sig i Norden, det närmaste som Japan kommer i alla fall.

En timme från Tokyo

Parken kommer att byggas i Hanno City, cirka en timmes tågresa från Tokyo. Den kommer att bestå av en del som är som Muminvärlden och en mer allmän del. Planeringen har hittills gått bra och Kråkström säger att de uppdaterats kontinuerligt på Moomin Characters.
– Vi har varit involverade i processen från början, och det är vi som godkänner alla beslut. Man kommer också i Japan att följa originalillustrationerna av Mumin.
Parken väntas locka upp till en miljon besökare om året. Nådendals muminvärld har runt 20 000 besökare om året. Enligt Kråkström kommer Metsä att öppnas delvis år 2017 och helt och hållet år 2018.
Liknar Norden. Parken delas upp av Lake Miyazawa.

ANDRA LÄSER