Så här förklarar Mustonen att han lämnade Räty utanför OS-laget

Förklaringarna var många och långa. Men då Pasi Mustonen lagt ut texten om varför Noora Räty inte platsade i OS-laget var frågorna fortfarande fler än svaren.

Pasi Mustonen höll en sju minuters monolog om varför han inte valde Noora Räty till OS-laget.
Filip Saxén
21.01.2022 06:00 UPPDATERAD 21.01.2022 10:21
Landslagstränaren Pasi Mustonen fick svara på otaliga frågor om varför han valde att lämna Noora Räty utanför OS-laget i ishockey.
Räty, vald till VM:s bästa målvakt och ansedd vara världens bästa målvakt fick rollen som hemmareserv då Anni Keisala, Meeri Räisänen och Eveliina Mäkinen platsade i laget.
Då Mustonen satte ser ner för att svara på mediernas frågor inledde han med en sju minuter lång monolog där han berättade bakgrunden till beslutet.
Så här förklarar han varför Räty inte är med i laget:
– Kriterierna för vem vi väljer till mästerskapsturneringar är samma som de varit de senaste åtta åren. För det första ska spelaren hålla en viss nivå i sitt spel, för det andra ska spelaren få en lämplig roll i laget och för det tredje ser vi vad spelaren tillför laget och hur spelaren påverkar sammanhållningen och gemenskapen.
– Då VM ställdes in förra året talade vi i träningsledningen om att vi kunde testa något helt nytt. Vi har aldrig tidigare valt de absolut tre bästa målvakterna till en turnering och vi tänkte det kunde vara bra att testa det i VM. I ett OS vill vi inte testa någonting. Vi valde då Keisala, Räty och Räisänen.
Mustonen berättar att den nya målvaktsstrategin förankrades hos spelarna.
– Vi hade individuella möten med alla tre och bad dem berätta sina tankar om varför det skulle vara bra att ha de tre bästa målvakterna i laget. De ansåg alla att det skulle fungera och därför valdes de alla tre till VM som flyttats till augusti.
Räty tvingades lämna återbud på grund av att hon samtidigt höll sin hockeyskola i USA. Mustonen tog inte emot beskedet om Rätys återbud på bästa tänkbara sätt i somras. Han beskyllde bland annat Räty för att bryta mot lagen då han ansåg att hon hade en juridisk skyldighet att ställa upp för landslaget i och med att hon lyfter statligt understöd för sitt idrottande. Senare vad han om ursäkt och tog tillbaka beskyllningarna.
– Vi har agerat ut det hela i november då vi träffades. Det hade inte med de här spelarvalen att göra, säger Mustonen.
Läs också: Mustonen ber Räty om ursäkt: "Helt och hållet mitt misstag"
Läs också: Räty godkänner Mustonens ursäkt
I VM spelade både Keisala och Räisänen starkt och då Mustonens och hans träningsledning valde förstamålvakt för utslagsmatcherna föll valet på Keisala. Den unga Ilveskeepern glänste och valdes till VM:s bästa målvakt.
– Vi hade VM:s bästa målvaktsduo men fick samtidigt aldrig chansen att testa om den nya strategin skulle fungera. Och vi hade som sagt bestämt att inte testa något nytt i OS, förklarar Mustonen.
Vilket för oss till OS-uttagningarna. Efter att Räty tackat nej till VM med hänvisning till sitt jobb i USA valde Mustonen att inte ta med henne på följande landslagsläger. Men då OS-lägertruppen togs ut i december fanns Räty igen med i truppen.
Räty spelade i en av träningsmatcherna och höll nollan mot Tjeckien.
– Landslagsledningen ville se henne spela eftersom vi inte sett henne i internationella matcher sedan februari 2020. Hon stod för en utmärkt insats och visade att hon är en av världens bästa målvakter.
Och det är här som det hela blir något märkligt.
Då Mustonen och hans assisterande tränare skulle ta ut OS-laget var alla fyra tränare överens om att Anni Keisala är förstamålvakt i Peking.
Men i stället för att ta ut Räty som andrakeeper valde tränarna att ta ut Räisänen som andramålvakt. Också om Mustonen säger att samtliga tränare är överens om att Räty är klar tvåa.
– Hon har visat att hon kan spela på en oerhört nivå och vara VM:s bästa målvakt, säger Mustonen.
– Men då vi inte fick testa vår nya strategi i VM valde vi nu att gå en annan väg. Vi valde att ta ut en förstamålvakt (Keisala), hennes förstamålvaktsreserv (Räty) och en andramålvakt (Räisänen) och andramålvaktens reserv (Mäkinen).
Räty är alltså andra i den interna hierarkin och hon är den som ska ersätta ettan Keisala om hon skadar sig eller blir sjuk. Oberoende om det sker inför eller under turneringen.
– Vi såg inte henne (Räty) som det bästa alternativet för rollen som andramålvakt i laget, säger Mustonen.
Dessutom har Räty inte agerat andramålvakt i VM under Mustonens ledning. Då tyckte han att det var bättre att ha henne som ettans reserv.
Mustonen höll ett möte med Räty i måndags där de enligt honom diskuterade målvaktens roll och position i OS-laget. Efter det har Mustonen varit i kontakt med henne per telefon och meddelanden under tisdag och onsdag.

Har Räty accepterat och tackat ja till rollen som hemmareserv?

– Den frågan har jag inte ännu fått något svar på av henne, säger Mustonen.
Det är inte helt osannolikt att den fyrfaldiga olympiern, femfaldiga VM-medaljören och tvåfaldiga OS-medaljören väljer att tacka nej till Mustonens erbjudande.
Räty och Mustonen har inte alltid dragit jämnt. Sommarens och höstens öppna gräl i media mellan parterna ser till slut ha blivit en för stor grej för parterna att komma över och agera ut.
Först visst skulle Mustonen och damlejonen behöva Räty i OS. Om inte annat så som en superersättare om Keisala blir sjuk eller skadad.
Att Mustonen och Räty har diskuterat ärendet i november och enligt tränaren lagt det hela bakom sig känns inte som hela sanningen. Om allt var frid och fröjd mellan Mustonen och Räty hade landslagstränaren säkert hittat en lösning för att få med sin stjärnmålvakt till OS. I synnerhet som Räty själv vid upprepade tillfällen sagt att hon nöjer sig med vilken roll som helst i laget.

ANDRA LÄSER