Luciakandidat 4, Emma Niemi: "Jag vill sprida en känsla av gemenskap"

Som lucia skulle Emma Niemi försöka göra traditionen mera bekant över språk- och kulturgränser. Hon är uppvuxen i en tvåspråkig familj i Björneborg och tycker att julkänslan som lucia sprider hör till alla. Hon vill också sprida medvetenhet om de problem som finns i samhället.

– Man borde sprida medvetenhet om att vem som helst kan vara lucia och uppmuntra flickor att våga kandidera, oberoende av om de passar in i den traditionella formen eller inte, säger Emma Niemi.
01.11.2020 06:54 UPPDATERAD 01.11.2020 19:14

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– En av de viktigaste egenskaperna är att kunna möta andra som de är och att lyssna. Det är viktigt att lucia är engagerad i sitt uppdrag och verkligen bryr sig om att hjälpa dem som har det svårt. Jag tycker också att lucias personlighet ska utstråla värme och glädje.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– Björneborgs lucia väljs bland kandidater från Björneborgs svenska samskolas gymnasiums andra klass. Jag har själv gått skolan och deltagit i följet som yngre. Också då jag inte varit med i följet har min familj tittat på kröningen av Björneborgs lucia i kyrkan.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– Jag har gjort julkort till ensamma gamla människor, men något mera seriöst har jag inte varit engagerad i. Senare under studierna skulle jag vilja göra välgörenhetsarbete utomlands.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag skulle ha velat lussa för min mormorsmor. Luciadagen var väldigt viktig för henne och jag tror att hon skulle ha varit stolt över mig.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

Himlen i min famn, den är en av de vackraste julsångerna som jag känner till. Sången är viktig för mig eftersom jag sjungit den flera gånger med lucia. Den påminner mig om hur vacker och orörd stämningen är på luciadagen.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag tror att det viktigaste skulle vara att sova tillräckligt eftersom det påverkar orken både psykiskt och fysiskt. Dessutom skulle jag vara med min familj och pojkvän, eftersom det är de som får mig och orka.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Jag tycker att lucia är mera ett koncept av ljus, värme och godhet än en enskild person. Därför tycker jag att vem som helst kan vara lucia, oberoende av hudfärg, etnicitet, bakgrund eller sexuell läggning, bara personligheten passar in.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– Lucias uppgift är att sprida hopp och det är speciellt viktigt det här året. Det är viktigt att lucia kan sprida en känsla av att allting kommer att bli bra, även om det inte just nu känns så.

Vad vill du som lucia förmedla till människor?

– Känslan av gemenskap, vi är alla lika värda och vi har alla en möjlighet att vara lyckliga. Jag vill sprida medvetenhet och tankar kring det att alla fortfarande inte har det lika bra i samhället.

Hur kan du vara en förebild?

– Jag vill vara en god förebild för yngre och äldre genom att bemöta alla likvärdigt och visa att jag bryr mig om dem. Jag vill föra fram samhälleliga saker men samtidigt vara en person som man lätt kan närma sig.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Jag lärde mig att dyka med regulator även om en av mina största rädslor är att drunkna. Jag är inte säker om det klassificeras som galet, men det kan jag vara stolt över.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Det kan vara svårt att ändra sin livsstil om man inte har tänkt på hållbarhet tidigare, men man kan göra små gester till en början. Det lättaste man kan göra, som jag själv också gör, är att återvinna och att använda en tygpåse i stället för en plastpåse för butiksvaror.

Var är du om 10 år?

– Då skulle jag vilja specialisera mig till barnläkare, ha familj och bo i eget hus. Jag hoppas att jag har kunnat flytta tillbaka till Björneborg, men vi får se hur det går.
Läs alla kandidatintervjuer här

Emma Niemi

Ålder: 20 år.
Familj: Pappa, mamma, lillebror, lillasyster och två hundar.
Hemort: Kuopio, ursprungligen från Björneborg.
Gör: Studerar medicin vid Östra Finlands universitet.
Musikintresse: Gillar nästan allt, men den här tiden på året börjar julmusiken få en stor roll.
Läser just nu: Ett litet liv av Hanya Yanagihara.
Favoritämne i skolan: Matematik, eftersom jag gillar att lösa problem.

ANDRA LÄSER