Trumps dolda väljarbas kan överraska – syns inte i opinionsmätningarna

Republikanernas kandidat Donald Trump kan ha ett hemligt äss kvar i presidentvalet i USA. Politikexperter bedömer att en del av Trumps väljare inte vill uppge sin ställning i opinionsmätningar.

05.11.2016 11:55 UPPDATERAD 06.11.2016 13:34
Eftersom Donald Trump enligt mätningarna lyckats knappa in på Demokraternas Hillary Clinton kan en avvikelse i insamlade data bli avgörande.
Mer moderata amerikaner kan skämmas över att de stöder den kontroversielle kandidaten. Ett exempel är 64-årige Thomas Hudsons kommentar om förtidsrösten han gett Trump. Den tidigare militären medgav att han den här gången har dåligt samvetet till skillnad från tidigare val, där han varit stolt över att rösta republikanskt.
Statsvetare kallar det här Bradley-effekten. Tom Bradley ställde upp i guvernörsvalet i Kalifornien 1982 men blev inte invald trots sin klara ledning i opinionsmätningarna. Den gången skämdes många vita amerikaner för att medge att de tänker rösta på den svarta Bradleys vita motkandidat. Väljarna var rädda för att stämplas som rasister.

När gallupar slår fel

Redan Donald Trumps seger i Republikanernas premiärval gick stick i stäv med många opinionsmätningar.
Dolda Trumpanhängare kan hittas till exempel bland de 47 miljoner vita amerikaner som saknar högskoleexamen och lät bli att rösta i presidentvalet 2012. Trump har jobbat hårt för att locka framför allt den här demografiska gruppen till urnorna.
– Om Trump lyckas förmå en större andel av den gruppen att rösta kan han ännu kamma hem hela valet, säger David Wasserman på Cook Political Report.
Wasserman menar att trenden kan hämmas av att det i USA inte räcker med att man dyker upp i vallokalen, utan man måste ha registrerat sig som väljare innan det.
Merparten av Republikanernas ombud i vågmästarstaterna tror att opinionsmätningarna underskattat antalet som håller tyst om att de röstar på Trump.
På vår sida av Atlanten misslyckades gallupmakarna med att förutsäga resultatet i brexitomröstningen i somras.

ANDRA LÄSER