Jutta Urpilainen blir kommissionär för utrikesrelationer – här är alla namn i kommissionen

Ursula von der Leyen presenterade på tisdagen sin nya EU-kommission som ska tillträda i november. Följande kontroll är parlamentet, som ska fråga ut kandidaterna, också Finlands Jutta Urpilainen.

Ursula von der Leyen utlovade redan då hon valdes till kommissionspresident att hon vill tillsätta en kommission med ungefär hälften män och hälften kvinnor. Nu är det rekordmånga kvinnor i kommissionen - 13 kvinnor, 14 män.
Tre personer är högsta vice ordförande, men kommer också att ha ansvar för politikområden. Att vice ordförande Frans Timmermans från Nederländerna ska sköta klimatfrågor visar hur högt Ursula von der Leyen lyfter frågan.
– Jag vill att Europa ska vara en föregångare. Vi ska bli den första klimatneutrala kontinenten, och en exportör av klimatlösningar, säger von der Leyen.
Kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen.
Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis är de två andra högsta vice ordförandena som koordinerar större politikområden, dessutom finns fem andra vice ordförande.

Finland får utrikesroll

Finlands Jutta Urpilainen kommer att vara kommissionär för internationellt partnerskap. I den ingår starkt ekonomisk utveckling, inte minst i Afrika, och biståndssamarbete.
– Hon är inte bara tidigare finansminister, utan har också suttit i utrikesutskottet och varit specialsändebud i Etiopien, motiverar Ursula von der Leyen och hänvisar till specialuppdraget Urpilainen hade under utrikesminister Timo Soini, då hon arbetade med fredsfrågor.
Den ekonomiska utvecklingen i Afrika är central bland annat för de grundläggande orsakerna till migration. Att betona det här området vid sidan om kommissionens övriga utrikes- och säkerhetspolitik är också ett linjeval av von der Leyen, precis som klimatfrågan, digitaliseringen och att lägga rättsstatsfrågor i två portföljer.
Den här portföljen var ett av de områden Urpilainen själv hade uttryckt intresse för. Ett annat område hon uttryckt sin erfarenhet av i samtalen med von der Leyen var ekonomi, och ett tredje intresseområde hade varit utbildning.

Ungerns kandidat väcker uppmärksamhet

Men förslaget är inte klappat och klart än. Urpilainen och alla andra kandidater kommer att grillas i Europaparlamentets olika utskott vid månadsskiftet.
Någon lätt grillning blir det inte fråga om. En kontroversiell person är Ungerns kommissionskandidat László Trócsányi. Juridikprofessorn hör till Viktor Órbans förtrogna och han har själv varit inblandad i de reformer i domstolarna som Junckers kommission prickar för att bryta mot EU:s rättsstatsprincip. Nu är Trócsányi kandidat för att sitta i den kommission som ska driva rättsstatsfrågor och eventuella sanktioner. Han föreslås få ansvar för EU:s utvidgning och närområden. Det gäller i praktiken Balkan.
– Ungern har en klar syn på att västra Balkan är viktigt. Jag vill ha området nära EU, och det är ett fokus i min kommission, motiverar von der Leyen portföljen.
En annan som suttit i den mottagande ändan av kommissionens ingrepp är Belgiens Didier Reynders. Som finansminister snickrade han skattelättnader för hundratals miljoner för multinationella bolag, vilket utdömdes som regelvidrigt statsstöd av EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Nu ska de bli kolleger i kommissionen.

Många tidigare ministrar

Urpilainen är inte den enda tidigare finansministern - också Didier Reynders är det. Italiens Paolo Gentiloni och Lettlands Valdis Dombrovskis är tidigare premiärministrar, och resten av kommissionen vimlar av tidigare ministrar, diplomater och Europaparlamentariker. Frankrikes Sylvie Goulard har i sin tidigare karriär varit rådgivare för den tidigare kommissionspresidenten Romano Prodi och senast varit försvarsminister i Frankrike.
I den nya kommissionen finns många som fortsätter, inte minst Timmermans, Vestager och Dombrovskis. Maroš Šefčovič från Slovakien satt med redan i Jose Manuel Barrosos första kommission och inleder alltså nu sin tredje.
Den yngsta i raden är Litauens Virginijus Sinkevičius, 28 år.
I kommissionen sitter en kommissionär per medlemsland. Komissionen är den institution som föreslår nya lagar, planer, budget och andra ärenden för rådet och parlamentet att besluta, samt verkställer beslut som fattats.
Artikeln har uppdaterats.

Den nya kommissionen tillträder 1 november

Ursula von der Leyen, Tyskland, ordförande för kommissionen
Frans Timmermans*, Nederländerna: Vice ordförande, klimatfrågor och "green new deal"
Margrethe Vestager*, Danmark: Vice ordförande, konkurrens och digitalisering
Valdis Dombrovskis*, Lettland: Vice ordförande, koordinerar ekonomifrågor
Margaritis Schinas, Grekland, vice ordförande, kommissionär för europeisk livsstil
Maroš Šefčovič***, Slovakien, vice ordförande, utveckling av institutionerna
Dubravka Šuica, Kroatien, vice ordförande, demokrati och demografi
Joseph Borell, Spanien, vice ordförande, högsta representant i utrikes- och säkerhetsfrågor
Věra Jourová*, Tjeckien, vice ordförande, europeiska värderingar, rättsstat, öppenhet
Sylvie Goulard, Frankrike, industri och inre marknad
Johannes Hahn**, Österrike, budget och administration
Didier Reynders, Belgien, justitiekommissionär
Mariya Gabriel*, Bulgarien, innovation och ungdomsfrågor
Stella Kyriakides, Cypern, hälsofrågor
Kadri Simson, Estland, energikommissionär
Jutta Urpilainen, Finland, internationella relationer
Ylva Johansson, Sverige, inrikesfrågor, integration
László Trócsányi, Ungern, närregion och EU:s utvidgning
Phil Hogan*, Irland, handelskommissionär
Paolo Gentiloni, Italien, ekonomikommissionär
Virginijus Sinkevičius, Litauen, kommissionär för miljö och hav
Nicolas Schmit, Luxemburg, kommissionär för sysselsättning
Helena Dalli, Malta, kommissionär för jämlikhetsfrågor
Janusz Wojciechowski, Polen, jordbrukskommissionär
Elisa Ferreira, Portugal, kohesion och reform
Rovana Plumb, Rumänien, transportkommissionär
Janez Lenarčič, Slovenien, krishantering
*= Satt även i Junckers kommission.
**= Hahn har suttit i kommissionerna Juncker och Barroso II
***= Šefčovič började i kommissionen Barroso I och detta blir hans tredje kommission

ANDRA LÄSER