Puigdemont åkte fast i Tyskland

Den eftersökte katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont sitter frihetsberövad i Tyskland. Tysk polis hänvisar till den europeiska arresteringsorder som Spanien skärpte i fredags.

Carles Puigdemont.
På söndagsförmiddagen stoppade polisen en bil vid orten Schuby cirka tre mil från tysk-danska gränsen. I bilen fanns Carles Puigdemont och fyra personer. Sällskapet var på väg till Belgien, skriver Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas på Twitter.
På torsdagen inledde Puigdemont ett besök i Finland som skulle ha varat till lördagen. Enligt hans värd Mikko Kärnä (C) lämnade han landet på fredagen.
Bland annat Amnesty har tidigare kritiserat Spaniens fängslande av andra katalanska ledare.
Polisen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein bekräftar i ett pressmeddelande att Puigdemont är frihetsberövad:
"Han omhändertogs klockan 11.19 av en av motorvägspolisens patruller, i närheten av motorvägen A7, eftersom det finns en europeisk arresteringsorder mot honom. Herr Puigdemont befinner sig för närvarande i polisens förvar."

Många advokater

Enligt Alonso-Cuevillas hålls Puigdemont kvar på en polisstation medan "kontroller" genomförs. Advokaten berättar att allt går mycket korrekt till.
Han är nu i kontakt med tyska advokater som ska tillvarata Puigdemonts intressen i den nya situationen.
Enligt Alonso-Cuevillas är Puigdemonts avsikt att återvända till Belgien där hans klient är beredd att "ställa sig till den belgiska rättvisans förfogande". I Belgien har Puigdemont en annan advokat.

Spanskt jubel

Puigdemont reste i en Renault Espace med belgisk registreringsskylt, enligt tidningen El País. Det förefaller som att han flög till Danmark från Finland, utan att resa via Sverige.
Källor inom den spanska säkerhetstjänsten uppger för El País att ett omhändertagande i Tyskland var att föredra eftersom Spanien anser att polissamarbetet med Tyskland är ett av de bästa i EU.
Enligt källorna har Puigdemonts förehavanden följts sedan fredagen och nu betonar säkerhetstjänsten "det utmärkta samarbetet" med tyska myndigheter.

Riskerar 25 år

I fredags återaktiverade domaren Pablo Llarena i Spaniens högsta domstol den europeiska arresteringsordern för Puigdemont.
Llarena åtalade samma dag Puigdemont och ett 20-tal andra separatistledare för deras inblandning i höstens folkomröstning om självständighet i Katalonien och den efterföljande självständighetsförklaringen.
De händelserna ledde till att centralmakten i Madrid övertog styret av regionen Katalonien genom att upplösa regering och parlament samt utlysa nyval. Puigdemont gick i landsflykt i Belgien. Han riskerar upp till 25 års fängelse.

Klarat sig tidigare

Sedan Puigdemont i början av november flytt till Belgien utfärdade Spanien en arresteringsorder. Enligt det belgiska rättsväsendets första prövning har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.
Inte heller Danmark och Schweiz, som Puigdemont också besökt, har agerat mot honom.
Men ländernas ställningstagande gällde den gamla arresteringsordern. I den nya från i fredags har Spanien skärpt kraven med syfte att få till stånd en utlämning.

Detta har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.
Efter den misslyckade självständighetsförklaringen i slutet av oktober 2017 har han levt i exil i Belgien.
Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.
Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.
Före frihetsberövandet i Tyskland rapporterades att Puigdemont befunnit sig i Finland.
I slutet av veckan skärpte Spanien sina krav på utlämning. Enligt Finlands inrikesminister Kai Mykkänen på lördagen innebar den nya formuleringen att polisen var förpliktad att gripa Puigdemont om han påträffas.
ANDRA LÄSER