Djurrätt i kommunalvalet

Djurrättspartiet i Finland har samlat in 5 000 anhängarkort och ska registrera sig. Partiet vill att etiska och ekologiska frågeställningar om djurhållning ska beaktas inom politiken. Nästa år ska det ställa upp kandidater i Helsingfors och Åbo i kommunalvalet.

Grönt är skönt. Saana-Maria Majatie är ordförande för Djurrättspartiet i Finland, som nu ska registrera sig. Partiet vill ta in djurrättsfrågor i politiken.
– Det har varit ett spännande år men nu är vi nog på målrakan, säger Saana-Maria Majatie, ordförande för Djurrättspartiet i Finland.
Majatie och några andra partiaktiva ska samla in anhängarkort på Pride i Helsingfors i dag. Det lönar sig att ha extra kort, eftersom många förkastas.
– Just nu har vi ungefär 5 250 anhängarkort. Vi satsar på att ha 300-400 extra kort.
Djurrättspartiet vill att vi ska sluta se djur som produktionsmedel, mat, underhållning och kläder. I deras partiprogram poängterar de att deras mål inte är att djur ska få mänskliga rättigheter, utan att varje individ ska få leva ut sina arttypiska behov.
Djur ska beaktas som individer och vi ska sluta se dem som föda, egendom eller föremål.
Medier har skrivit att partiet vill göra Finland veganskt. Veganism går ut på att inte använda djurprodukter.
– Så är det inte. Självklart hoppas vi att veganism blir vanligare och ett helt veganskt Finland är vårt mål, men i så fall inom en tidsram på tiotals, kanske hundratals år, säger Majatie.

Från djurskydd till djurrätt

– Vårt sätt att arbeta kommer att vara närmare djurskyddet: vi kommer att jobba för att göra djurens förhållanden bättre, så att de kan leva ut sina arttypiska behov, säger Majatie.
Ett arttypiskt beteende som djuren nu inte kan leva ut inom industrin är att röra på sig och umgås med sin avkomma.
– Samtidigt är vårt långsiktiga mål mer djurrättsligt: djur ska beaktas som individer och vi ska sluta se dem som föda, egendom eller föremål, säger Majatie.
Ett konkret mål som partiet kommer att jobba mot är att höja skatten på djurprodukter.
– Alternativt kunde man sänka skatten på växtbaserade produkter. Ett annat konkret mål är att förbjuda pälsnäringen. En stor del av folket är också emot det, säger Majatie.
I partifältet kommer Djurrättspartiet att placera sig nära Vänsterpartiet och Gröna förbundet. I värdefrågor har partiet en liberal hållning. Partiet är emot alla sorters diskriminering av människor.
– Det känns konstigt att tänka att människor som vill behandla djur väl inte skulle vilja behandla människor väl, säger Majatie.
Partiet har fått många förfrågningar om hur de förhåller sig till halal-slaktning. På sin Facebooksida svarar partiet på frågan och säger att djurindustrin och slakten i största allmänhet är grym och föreslår att de som ser djurens behandling som en viktig fråga ska sluta stöda industrin och övergå till veganism.

Diskussionsöppnare

Djurrättspartiet ska ha kandidater i kommunalvalet i år. Majatie säger att det ännu inte är fastslaget vem som ska ställa upp och i vilka kommuner.
– Men vi kommer i alla fall att ställa upp kandidater i Åbo och Helsingfors – kanske också i Tammerfors och Björneborg.
Det är svårt för ett nischat parti att få mycket röster.
Flera andra nya partier, bland annat ett feministiskt parti och Liberalpartiet, som tidigare hette Nationella whiskypartiet, siktar på nästa års kommunalval. Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, säger att det inte är ett nytt fenomen med många nya små partier.
– Men det kanske har kommit aningen flera nya partier in i politiken under de senaste femton åren.
Djupsund har svårt att tro att några nya partier kommer att rubba balansen inom partipolitiken.
– Förstås finns det också exempel på små partier som blivit stora. Då tänker jag på Sannfinländarna och Gröna förbundet. Till exempel fick Gröna förbundet två platser i riksdagen första gången de ställde upp kandidater, år 1983. Sedan började de ta väljare från andra partier och så småningom började också andra partier ta in miljöfrågor för att få tillbaka väljarna. Jag tror ändå det är svårt för ett nischat parti att få mycket röster. Gröna förbundet var först nischade, men i dag är det ett mera allmänt parti med miljömässiga betoningar.
Enligt Majatie är det viktigaste inte hur många kandidater partiet får invalda.
– Det viktigaste är att djurrättsfrågor blir aktuella och att de diskuteras. Det borde vara lättare att diskutera ämnet utan att folk reagerar så negativt, som de till exempel gjort i diskussionen om vegansk mat i daghemmen i Helsingfors. Vi vill visa de andra partierna att det här är en viktig fråga för väljarna.

ANDRA LÄSER